Közélet

2017.03.26. 17:51

Gyorsan lángra kaphat az épület, ha nincs kitisztítva a szellőző!

Az ellenőrzések alapján a szellőzők tisztítását nemcsak az arra kötelezett középmagas lakóépületek esetében, hanem a négyemeletes társasházakban is rendre elvégeztetik. Ez tűzvédelmi szempontból kiemelten fontos.

Hanol Erzsébet ([email protected])

Fotó:

Az érvényes szabályozás értelmében a szellőző­rendszerek tisztítását a kritériumok alá tartozó lakóépületekben 2018. március 5-ig, vagyis az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat hatályba lépéstől számított három éven belül kell elvégeztetni. Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező, úgynevezett középmagas lakóépület központi szellőzőrendszerét, a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában háromévente tisztítani kell. A katasztrófavédelem által végrehajtott ellenőrzések során ennek megtörténtét dokumentumokkal kell igazolni.

Tolna megyében ez huszonhét középmagas lakóépületet érint: Szekszárdon huszonkettőt, Pakson négyet, Dombóváron pedig egyet. Ezek évente egyszer általában tűzvédelmi hatósági ellenőrzés alá esnek. Boros Brigitta hozzátette, a tavalyi ellenőrzések során a központi szellőzőrendszerek tisztítását is vizsgálták a katasztrófavédelmi kirendeltségek munkatársai, és sehol sem találtak hiányosságot. Azt is tapasztalták, hogy a szellőzők tisztítását az arra nem kötelezett négyemeletes lakóépületekben, társasházakban is elvégzik.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Szekszárd felülről. Jobbra, a tízemeletes Wesselényi utcai paneleknél kötelező a legalább háromévenkénti tisztítás, az Alkotmány utcai alacsonyabbaknál nem (Fotó: Mártonfai D.)
[/caption]

A rendszeres tisztításra és karbantartásra azért van szükség, mert ennek hiányában veszélyes mennyiségben rakódhatnak le éghető anyagok a szellőzőrendszerekben. Tűz esetén a lerakódáson keresztül percek alatt az egész épületre átterjedhetnek a lángok, vagyis a társasházak lakóinak közös érdeke, hogy minden szükséges biztonsági óvintézkedés megtörténjék.

A közös képviselők részére a katasztrófavédelmi kirendeltségek tájékoztató fórumokat tartottak, melyek során egyebek mellett a szellőzőberendezések tisztításának fontosságára is felhívták a figyelmet. Boros Brigitta azt hangsúlyozta: a katasztrófavédelem szakemberei felkérés esetén szívesen ismertetik például lakossági fórumokon a tűzvédelmi, katasztrófavédelmi előírásokat, és ügyfélszolgálati elérhetőségein is bárki választ kaphat a kérdéseire.

Éttermeket is érint

A szabályozás szerint egy étterem konyhai szellőző (szagelszívó)-rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában pedig félévente kell tisztítani. Boros Brigitta elmondta, hogy amennyiben a tűzvédelmi hatóság ellenőrzést folytat le egy étteremben, minden esetben megvizsgálja a konyhai szellőzőrendszer működését is. A szakemberek tapasztalata szerint általánosságban elmondható, hogy a tisztítást nem minden esetben végeztették el, de a hatósági felhívást követően eleget tesznek az üzemeltetők a kötelezettségüknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!