Ország-világ

2014.11.06. 10:47

A mosolyod rólad mesél

Az egészséges, szép mosoly nem csak azért fontos, mert az önbizalmunkat erősíti, és így jótékony hatással van életünk minden területére. Fontos azért is, mert szájüregünk egészsége hatással lehet az egész szervezetünkre, mert akár egy apróbb elváltozás is jelezhet súlyos betegséget. Érdemes tehát évente, félévente felkeresni a fogorvosunkat, akkor is, ha nincs panaszunk. A szép és egészséges mosoly megőrzéséhez további tippeket, tanácsokat adunk a www.egeszsegonline.hu oldalon.

BAMA

Bár szerencsére egyre többen vannak, akik egészségtudatosan élnek, és mindent megtesznek saját és családjuk egészségéért, sajnos a szájhigiénia és a fogászat még mindig kissé elhanyagolt területnek számít a világ számos országában, így itthon is. Ezt beszédes adatok támasztják alá. Felmérések szerint itthon még a diplomások között is 3 százalék azoknak az aránya, akik bevallottan sosem mosnak fogat. Az európai országok közül Magyarországon halnak meg a legtöbben szájüregi rákban. Itthon a fogszuvasodás és az ínygyulladás népbetegségnek számít. Különösen fájdalmas tények ezek, ha tudjuk, hogy például a fogszuvasodás, a fogágybetegség és így a fogak elvesztése megfelelő szájápolással nagy részben megelőzhető, hogy a szájüregi daganatos betegségeknek számos olyan korai tünetük van, amelyeket felismerve időben felállítható a diagnózis, és megkezdhető a szükséges életmentő kezelés. A helyes szájápolási szokások kialakítását azonban számos tévhit is nehezíti, hiszen sokan hiszik például azt, hogy hiába tesznek bármit, mert rossz géneket, rossz fogakat örököltek, és vannak, akik úgy gondolják, hogy minél erősebben mossák a fogaikat, annál jobb eredményt érnek el. Legalább ennyire elterjedt tévhit, hogy az alma helyettesíti a fogmosást, vagy hogy a fogínyvérzés normális, nem kell vele törődni.

Pedig olyan egyszerű szokások kialakításával, mint hogy naponta kétszer a megfelelő módon fogat mosunk, rendkívül sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. A rendszeres szűrővizsgálattal, az elváltozások, a figyelmeztető jelek komolyan vételével pedig súlyos betegségekre derülhet fény időben, akár életveszélyes állapotokat előzhetünk meg, mint a stroke vagy a koraszülés. Fontos azt is tudnunk, hogy vannak olyan érzékeny életszakaszok, amikor a megszokottnál is jobban oda kell figyelnünk fogaink, szánk jelzéseire, állapotára. Ilyen például az egyébként is sok változást hozó kamaszkor, a várandósság ideje, amikor a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem törvényszerű, hogy a kismamák akár egy fogat is elveszítsenek, vagy amikor az időskor felé közeledve át kell alakítani addigi fogápolási szokásainkat.

Mindezekről a témákról az érdeklődők részletesen olvashatnak a www.egeszsegonline.hu oldalon. A tudásnak, a megfelelő ismereteknek életmentő jelentőségük lehet, ezért néhány éve azzal a céllal hoztuk létre a honlapunkat, hogy az egészségtudatos olvasókat megalapozott szakmai információkkal és praktikus tanácsokkal segítsük. Legutóbb a nyári egészségvédelemhez adtunk tippeket, tavasszal szívünk egészségével foglalkoztunk, tavaly ősszel pedig egy kevésbé ismert veszélyforrásra, a megrázott baba szindrómára hívtuk fel a figyelmet. Korábban szó volt a helyes gyógyszeralkalmazásról, de egy olyan vírustörzsről – és az általa okozott betegségekről, elsősorban a méhnyakrák elleni küzdelemről – is, amelyet négyből három ember sokszor a tudta nélkül is hordoz, így rendkívül nagy a vele való megfertőződés veszélye. Ezek a fontos témák most is elérhetőek a weboldalon. A szép és egészséges mosolyra, a megelőzésre fókuszáló kampányunkat a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának, a Magyar Fogorvosok Egyesületének és az ország négy nagy egyetemi központjának a szakmai támogatásával indítottuk útjára számos praktikus tanáccsal, tippel, amelyek segítenek szánk egészségének megőrzésében. Kvízünk kitöltői pedig nemcsak tudásukat, ismereteik helyességét ellenőrizhetik, hanem a decemberi sorsoláson értékes ajándékcsomagot is nyerhetnek.

További tippek és jó tanácsok a www.egeszsegonline.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában