Közélet

2017.02.21. 17:08

Hatalmas tolnai siker Prágában

A hétvégén lezajlott prágai nemzetközi minősítő verseny, ahonnan a Tari Gergely által vezetett együttes kategóriagyőztesként, kiemelt arany minősítéssel tért haza.

S. Zs.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar a Prága előtti tolnai koncerten (középen Tari Gergely). Nem csak a várost, de az országot is méltón képviselték
[/caption]

– Ez az együttes megérett arra, hogy kilépjen az ifjúsági fúvószenekar kategóriából – nyilatkozta lapunknak a tolnai csapat karmestere, Tari Gergely tavaly októberben. Nos, a zenekar a hétvégén, a WASBE nemzetközi fúvószenekari szervezet prágai minősítő versenyén nemcsak, hogy kilépett, de valósággal kirobbant a skatulyából.

Ennek a zenekarnak lelke van

– Én nem tudom, mit szoktak enni ezek a gyerekek itt Tolnán reggelire, de ez egy fantasztikus csapat. Nagyon jó zenészek, maximális alázattal viseltetnek a zene iránt. Hihetetlen munkát végeztek, és ennek köszönhetően néhány hónap alatt kategóriákat ugrottak.

De nem csak a zenében tudunk együttműködni, hanem azon túl is. Prága ebből a szempontból is hatalmas élmény volt, nekem is. Ezek a gyerekek rendesek, jó fejek, figyelnek egymásra, a nagyobbak vigyáznak a kicsikre. Amikor Prágában este beültünk valahová lazítani egy kicsit, ott is mindenki együtt volt és nagyon jól éreztük magunkat. Úgy is mondhatnánk, hogy ennek a zenekarnak lelke van – fogalmazott Tari Gergely. A karmester már hónapokkal ezelőtt egyértelműen megfogalmazta, hogy arany minősítést szeretnének szerezni Prágában. Arra azonban valószínűleg ő sem számított, hogy első külföldi bemutatkozásukból kategóriagyőzelem és kiemelt arany minősítés születik.
– A prágai verseny előtti hetekben három különböző helyszínen léptünk fel. Ez sokat jelentett abból a szempontból is, hogy más-más körülmények között, más-más akusztikájú helyeken is kipróbálhattuk magunkat. Az együttes ezeken a koncerteken is olyan energiával, olyan koncentrációval játszott, hogy tudni lehetett: igazából nem kell izgulnunk. Persze az egészséges drukk bennünk volt, de talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy Prágában a lehető legjobban jött ki a lépés, gyakorlatilag tökéletesen sikerült előadnunk a három versenydarabot – mondta Tari Gergely.

– De így hallotta ezt a zsűri is. Két zenekart emeltek ki az értékelésnél: egy felső kategóriájú együttest és bennünket, mint olyan zenekarokat, amelyek a tempó, dinamika, intonáció terén is hibátlanul teljesítettek.  Különösen tetszett nekik az egyik szabadon választott számunk, Hidas Frigyes Vidám zene című műve, ami nehezebb szintű darab, mint amit a mi versenyosztályunk megkövetelt. A három zsűritag közül kettő azt mondta, hogy a legközelebbi minősítőn már magasabb kategóriába kellene neveznünk. Hatalmas szakmai elismerés ez. És külön megtiszteltetés, hogy ennek a prágai versenynek a sok éves történetében mi voltunk az első magyar zenekar. És nem egy budapesti, vagy egy nagyvárosi együttes, hanem Tolna, egy kisváros csapata képviselhette Magyarországot, méghozzá nem is akárhogy. Ez nekünk plusz boldogság – mondta a karmester.

Kezdő karmesterként alkotott nagyot

Tari Gergely pécsi illetőségű fafúvós művész-tanár, aki a tolnai Fusz János Zeneiskolában és Pécsett is tanít. A fiatal, harminckét éves zenész három, igényes könnyűzenét játszó formációban is játszik. 2015 tavaszán vette át a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar irányítását Hepp Attilától, aki Németországban folytatta pályafutását. Tari Gergely kezdő karmesterként lett a tolnai csapat vezetője, így különösen figyelemre méltó az a remek eredmény, amelyet bő másfél év alatt a zenekar élén elért. A prágai zsűri – köztük a magyar tag, Csikota József, a Szegedi TE Zeneművészeti Karának adjunktusa –, szintén igen elismerően értékelte karmesteri teljesítményét.

Az IFZ október óta készült a prágai minősítőre. A zeneiskolai órarend szerint heti négy zenekari óra van, de sokszor hétvégén is próbáltak. Tari Gergely szerint mostanára érthetően nagyon el is fáradt a társaság, így egy kis pihenő következik. Elképzelhető, hogy emiatt az áprilisban tervezett balatonföldvári minősítő versenyt le is mondják. De a terveik szerint a nyár vége felé már új műsorral jelentkeznek, amelyben a közönség számára a mostaninál valamivel könnyedebb darabok is lesznek. Az viszont egyértelmű, hogy a minőséget tekintve a továbbiakban a prágai produkció lesz a mérce, az etalon. Ennél alább már nem adhatják.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] „Vitézkedtek” a tolnaiak Prágában: serleg is járt a kategóriagyőztesnek
[/caption]

De nem csak a zenében tudunk együttműködni, hanem azon túl is. Prága ebből a szempontból is hatalmas élmény volt, nekem is. Ezek a gyerekek rendesek, jó fejek, figyelnek egymásra, a nagyobbak vigyáznak a kicsikre. Amikor Prágában este beültünk valahová lazítani egy kicsit, ott is mindenki együtt volt és nagyon jól éreztük magunkat. Úgy is mondhatnánk, hogy ennek a zenekarnak lelke van – fogalmazott Tari Gergely. Kezdő karmesterként alkotott nagyot Tari Gergely pécsi illetőségű fafúvós művész-tanár, aki a tolnai Fusz János Zeneiskolában és Pécsett is tanít. A fiatal, harminckét éves zenész három, igényes könnyűzenét játszó formációban is játszik. 2015 tavaszán vette át a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar irányítását Hepp Attilától, aki Németországban folytatta pályafutását. Tari Gergely kezdő karmesterként lett a tolnai csapat vezetője, így különösen figyelemre méltó az a remek eredmény, amelyet bő másfél év alatt a zenekar élén elért. A prágai zsűri – köztük a magyar tag, Csikota József, a Szegedi TE Zeneművészeti Karának adjunktusa –, szintén igen elismerően értékelte karmesteri teljesítményét. A Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar a Prága előtti tolnai koncerten (középen Tari Gergely). Nem csak a várost, de az országot is méltón képviselték „Vitézkedtek” a tolnaiak Prágában: serleg is járt a kategóriagyőztesnek -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!