Közélet

2016.12.13. 18:35

Véletlenül alakult az egyesület, mára évi 200 ebet adnak örökbe

Egy elveszett kutyus utáni kutatás vezetett a Kíra Völgységi Kutyamentő Egyesület megalakulásához. Az elmúlt években több száz ebet juttattak új gazdikhoz.

Hargitai Éva ([email protected])

A Kíra Völgységi Kutyamentő Egyesület 2009 januárjában kezdett el gondoskodni a bonyhádi gyepmesteri telepre kerülő ebekről. A szervezet megalakulása a véletlennek köszönhető, annak, hogy jelenlegi elnök, Kis Melinda saját elveszett kutyáját keresve keveredett a telepre. A körülményeket látva eleinte egyedül kezdett gazdát keresni az ebeknek, majd idővel kialakult körülötte egy kisebb, jól működő csapat. Később jött az ötlet, hogy ha már ezt csinálják, akkor akár hivatalos kereteket is adhatnak a működésüknek, ami 2010-ben történt meg.

Átlagosan 70-80 ebnek viselik gondját, de előfordul, hogy egyszerre 100 állat is van a telepen. Évente 300-350 kutya kerül hozzájuk, elsősorban nem a városból, hanem a környező településekről. Ebből 200-250 ebet örökbe is adnak. A siker érdekében más szervezetekkel is összedolgoznak: német, osztrák, svájci társszervezettel is van kapcsolatuk. – Az örökbeadásokon is érezni lehet az emberek nehezebb helyzetét – mondta Kis Melinda, hozzátéve, van olyan kutyusuk, amelyik három év után került vissza hozzájuk, mert gazdái családi házból panelba költöztek. Tapasztalataik szerint az idősebb, és főleg a nagytestű kutyákat nehezebb örökbe adni, pedig ezek az állatok a fiatalabbakkal ellentétben már többnyire szobatiszták és ismerik az alapvető vezényszavakat. Ugyanakkor érdekes, hogy a legnehezebb a fekete kutyáknak gazdát találni, amit országszerte tapasztalnak a hasonló tevékenységű szervezetek.

A bekerülő állatok teljes egészségügyi ellátásában részesülnek: nemcsak a kötelező veszettségoltást, hanem kombinált oltásokat is kapnak, féregtelenítik, bolhamentesítik őket. Újabban szívférgességre is szűrik a kutyákat, mert sajnos ez a betegség is elterjedőben van. Ivartalanítás alól csak a nagyon idős kutyák mentesülnek, a kivitt kiskutyákat is visszahívják, amikor a beavatkozás esedékessé válik. Svájci partnerszervezetük – a Hundehilfe Ungarn – támogatásával immár három éve szerveznek ingyenes ivartalanítási programot, amely keretében évente 80-100 eb eshet át a beavatkozáson.

Tevékenységüket adományokból finanszírozzák, amelyekre nagy szüksége van a szervezetnek. Aki szeretne, akár a hagyományos kírás karácsonyon is adakozhat, amelyet idén is megtartanak december 26-án 11 órai kezdettel a gyepmesteri telepnél. A kutyasétáltatással egybekötött összejövetelen szívesen fogadják a száraz tápot, konzervet, takarókat, ágyneműhuzatokat, lepedőket, törölközőket, ezekből rengeteg fogy. Tavaly például egy nagy bála szalmát is kaptak, aminek nagyon örültek, mert ilyenkor télen az kerül az állatok alá.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A hagyományos kírás karácsony remek alkalom az adakozásra is (Facebook-fotó)
[/caption]

A szervezet elnöke azt is elmondta, hogy két évvel ezelőtt, szintén a svájci partnerszervezetük segítségével Bonyhád külterületén meg tudtak venni egy ingatlant, ahova kutyamenhelyet szeretnének építeni. A munka halad, elkészült a kerítés, elbontották az öreg épületeket, új tetőt kapott a szolgálati lakás. Tegnap kezdték kővel felszórni a bevezető földes utat. Ebben a munkában lenne nagy segítség, ha akadna vállalkozó, aki építő anyaggal, hullámlemezzel tudná segíteni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!