Közélet

2008.11.22. 11:01

Az egész unió megismerte Nagymányok nevét

Az Európai Unió mind a 27 tagországa megismerhette Nagymányok nevét a múlt héten Brüsszelben. A település egyik civil szervezete ugyanis egy rangos elismerést kapott.

TEOL/Rácz Tibor

Az Aktív európai polgárság Arany Csillag 2008 díját nyerte el egy testvérvárosi civil szerveződés, amelynek egy nagymányoki tagja is van. A Nagymányok-Reichelsheim Baráti Egyesület egy olyan határokon átívelő kulturális projekt részese lehetett tavaly, amelyben egy német, egy lengyel és egy francia város is szerepet vállaltak. Reichelsheim az Európai Bizottság pályázatán nyert támogatást arra, hogy meginvitálja partnereit – a francia Dol de Bretagne, a lengyel Jablonka és a nagymányoki hagyományőrző egyesületet – a Mesék és Mondák Napja elnevezésű programjára. A résztvevők tavaly októberben korhű jelmezekben jelenítettek meg egy általuk kiválasztott történelmi időszakot.

A Tolna megyei település szokásait a Glück Auf Hagyományőrző Egyesület gyermek és ijfúsági táncsoportja mutatta be – mondta el Mányoki László, a Nagymányok-Reichelsheim baráti társaság elnöke a díjátadó helyszínén. A közös projektet Ellen Schnellbecbächer, reichelsheimi Testvérvárosi Bizottság elnöke menedzselte. Mint elmondta, a találkozó célja a nemzetközi kapcsolatok megalapozása és ápolása mellett az is volt, hogy az ilyen programok többről szóljanak, mint egy karácsonyi vásár, vagy egy fesztivál. Az unió régi és új tagállamaiban a civil szervezetek munkáján keresztül a tapasztalatcsere, a szolidaritás, és az összetartozás is erősíthető.

Az Arany Csillag kitüntetésben minden évben olyan projektek részesülnek, amelyeknek célja a testvérvárosok közötti találkozók megrendezése, a határokon átívelő együttműködés és interkulturális párbeszéd előmozdítása. Az elismerést az Európai Bizottság azzal a nem titkolt szándékkal adományozza, hogy a díjazottak jó példaként szolgáljanak más településeknek, elősegítve ezzel az egységes Európa létrejövetelét. A díjátadó ünnepség Brüsszelben az „Európa a polgárokért 2008” fórumának megnyitója is volt egyben. Két-három tagú delegációk voltak hivatalosak minden partnervárosból, ám akadtak, akik többedmagukkal képviselték településüket.

Az egyik görög projekt díjazottjai például legalább húszan álltak fel a színpadra. Az elsimerést Ján Figež, az Európai Bizottság oktatásért, szakmai képzésért, kultúráért és ifjúságért felelős biztosa adta át Reichelsheimaknak és partnereinek, így Mányoki Lászlónak is. A biztos örömét fejezte ki, amiért az Európa különböző szegleteiben élő, különféle nemzetiségű, kultúrájú, vallási meggyőződésű és más-más nyelvet beszélő emberei azon munkálkodnak, hogy a demokratikus európai értékeket továbbvigyék, az egységes Európát építsék.

Idén volt húsz éves a kapcsolat

Mányoki László kérdésünkre elmondta, nagy megtiszteltetés számára, és valószínűleg a településének is, hogy egyáltalán a falu nevét megemlítették ezen az ünnepségen, ahol a 27 tagország szinte minden nációja fellelhető volt. Kiemelte, ez majdhogynem egyedülálló, de minden estre ritka, hogy egy magyar falu ilyen elismerésben részesüljön. Hozzátette azt is, hogy ez a díj megkoronázta azt az 1988 óta tartó együttműködést, amit Reichelsheimmal, még az előző rendszer végén alakítottak ki. – Az akkori hagyományőrző csoportok kölcsönös látogatása egy nagyszerű közös munka kezdete volt – mondta Mányoki László.

TN -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!