Közélet

2009.01.19. 19:38

Mészöly Miklósra emlékeztek: vers, próza, film idézte az írót

Gazdag programot kínált az irodalom barátainak az író születésének 88. évfordulóján rendezett Mészöly Miklós-emléknap. Az író életművéből ezúttal mesevilágát emelték ki a rendezők.

TEOL/I.I.

A PTE Főiskolai karának dísztermében a megyei könyvtár gyerekkönyvtárának színjátszóköre A torony meséjét mutatta be. Film, irodalmi összeállítások idézték fel Mészöly Miklós és felesége, Polcz Alaine alakját. Az 1995-ben elhunyt Baka Istvánnak ítélte az idei, sorban az ötödik Mészöly Miklós-díjat az íróról elnevezett egyesület. A kitüntetést Baka Tünde, a költő, műfordító özvegye vette át Szörényi László irodalomtörténésztől, az egyesület és az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatójától. Mint ismeretes, a díj kuratóriumának tagjai még tavaly lemondtak tagságukról, mivel az egyesület elnöksége indoklás nélkül választotta díjazottnak Baka Istvánt, az ő jelöltjük helyett, de a díj odaítéléséről az alapítvány vezetősége dönt. A Mészöly plakettet, Szekszárd város polgármesterének díját Csordás Gábor költőnek, műfordítónak, a Jelenkor kiadó igazgatójának dr. Haag Éva alpolgármester adta át. A kiadó Mészöly életművéből már 18 kötetet kiadott, az idén egy vagy kettő megjelenése várható. Délután az íróról elnevezett múzeumban találkoztak az irodalom barátai. Pályázatot hirdetett a Mészöly Miklós Egyesület, az Irodalom Háza és megyei könyvtár általános és középiskolai tanárok számára, az író meséinek dramatizálására. A kis színdarabok beadási határideje szeptember 30, eredményhirdetés a jövő évi emléknapon, az író születésnapján, január 19-én lesz.

Címkék#Szekszárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!