Közélet

2013.03.17. 17:28

Háromszázezren tették kockára az életüket

Életveszélyes lehet az interneten vásárolt gyógyszer fogyasztása. Bár a hamis tabletták a megtévesztésig hasonlítanak az eredetire, árulkodó jeleket lehet találni rajtuk

Molnár Á.

_LPD1053.jpg

Fotó: Lehoczky péter

Nagyjából 300 ezren tették kockára az életüket tavaly azáltal, hogy hamis gyógyszert vásároltak az internetről – derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti
Testület (HENT) felméréséből. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az előző évben 705 millió forint értékű hamis gyógyszert foglalt le, a forgalmazásuk évről évre egyre nagyobb probléma hazánkban.

Dr. Gellér Gabriella patikavezető elmondta, hogy Magyarországon csak működő, ÁNTSZ-nél regisztrált gyógyszertár üzemeltethet orvosságokat kínáló weboldalt, és csak vény nélkül kiadható gyógyszert forgalmazhatnak ezen a módon.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Érdemes patikában vásárolni, hiszen az egészség drágább mindennél
[/caption]

Interneten rendelt vényköteles orvosság esetében két lehetőség állhat fenn. Az egyik, hogy a készítmény hamisított. Ez azt jelenti, hogy a tablettából valószínűleg hiányzik a megjelölt hatóanyag. Előfordult már azonban olyan eset is, hogy téglaport találtak egy kapszulában az ellenőrök, de kimutattak már olyan adalékanyagokat is, melyek életveszélyesek lehetnek. A másik lehetőség, hogy illegális a gyógyszer. Ez azt jelenti, hogy más országokban forgalmazható ugyan, de hazánkban nem.

Érdemes kétkedve fogadni az internetes oldalakon felugró, biztos fogyást ígérő szereket, mint ahogy a potencia növeléssel csábító étrend kiegészítőket is. Aki biztosra szeretne menni mind az eredetiség, mind pedig a hatásosságot illetően, forduljon bizalommal a gyógyszerészekhez.

Aki mégis az internetről szeretne rendelni, érdemes megbizonyosodnia arról, hogy az adott termék árulható-e hazánkban. Az engedélyezett étrend kiegészítők listája az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) honlapján bárki számára elérhető, a Magyarországon forgalmazható gyógyszerek listája pedig az http://www.ogyi.hu/gyogyszeradatbazis honlapon érhető el.

Vannak árulkodó jelek

A hamis gyógyszereken észre lehet venni néhány árulkodó jelet. Ilyen például, ha nincs magyar felirat illetve Braille írás a dobozon, vagy nem található rajta OGYI-T vagy EU engedélyszám. Gyanús, ha nincs magyar nyelvű betegtájékoztató, a gyógyszer rossz minőségű, vagy más a felirat a bliszteren (ez a tabletták csomagolása), a dobozon vagy magán a tablettán. A július 1-jén hatályba lépő törvény szerint a hamis, vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerek forgalmazása, hamisítása bűncselekmény, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!