Közélet

2013.04.10. 18:25

Törökök a paksi atomerőműben

Törökország hasonlóan Jordániához, Szaúd-Arábiához és Vietnámhoz elkötelezte magát a nukleáris energia alkalmazása mellett.

TEOL/V.T.

Sőt abban is hasonlítanak egymásra, hogy érdeklődnek a magyar tudás és tapasztalat iránt. Tegnap főként újságírókból és kommunikációs szakemberekből álló csoport látogatott Paksra, hogy az atomerőmű megismerésén túl a társadalmi elfogadtatás magyar gyakorlatával ismerkedjen.

Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára azt mondta, 2014-2020 között 4500 török szakember képzését kell megoldani külföldi létesítményekben, főként orosz technológiát alkalmazó országokban, hiszen négy reaktorblokk szállítására már orosz partnerrel szerződtek.

Kovács Pál kiemelte, hogy az atomerőmű a Budapesti Műszaki Egyetemmel, az Országos Atomenergia Hivatallal, a fizikai kutatóintézettel jó pozícióban indul ezért a feladatért. Emlékeztetett rá, hogy a két ország között minap miniszterelnöki szintű találkozó zajlott, ahol ez is téma volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!