Közélet

2013.11.27. 14:21

Tudásközpont lesz a legénységi laktanyából

Újabb nagyberuházás előtt áll a tolnai önkormányzat. A város 484,6 millió forintos pályázati támogatást nyert el az egykori laktanyában levő legénységi épület hasznosítására.

Budavári Kata

A Tolnai MAG-Ház a környéken egyedülálló látványosság lesz interaktív kiállítóhelyekkel, működő vízimalom makettel. Az ingatlanban kap majd helyet a városi könyvtár, olvasótermekkel, konferenciateremmel. Az épületben lesz múzeumbolt és kávézó is, az udvaron játszóteret alakítanak ki.

Dr. Sümegi Zoltán polgármester elmondta: a laktanya rehabilitáció újabb állomásaként felújítandó egykori legénységi épület méltó funkciót kap. Ez a létesítmény lesz a város igazi közművelődési központja, míg a szomszédos lovarda elsősorban sportcélokat szolgál. A képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert a pályázattal kapcsolatos támogatási szerződés aláírására. Az ingatlan felújításával és részbeni átalakításával turisztikai és kulturális központot hoznak létre. A pályázati támogatás 100 százalékos, azaz a beruházás önerőt nem igényel a várostól.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A egykori laktanya legénységi épületéből egy a környéken egyedülálló látványosság és egyúttal tudásközpont lesz (Fotó: Mártonfai)
[/caption]

A Tolnai MAG-Ház projektet a tervező, Lukáts István, a város főépítésze mutatta be a testületi ülésen. A projekt teljes költségvetése 484 millió forint. Mivel a projekt már jelenleg is rendelkezik jogerős építési engedéllyel, a kivitelezési munkák 2013. márciusban megindulhatnak. A kivitelezés 18 hónapot vesz igénybe, a teljes megvalósítási ideje 20 hónap.

A beruházás célja egy, Tolna város és mikrotérsége sajátos történeti és kulturális értékeire épülő, regionális jelentőségű turisztikai attrakció létrehozása a XIX. sz. második felében a városba telepített legénységi laktanya-épületek egyikének újra funkcionalizálásával. A Tolnai „MAG-Ház” tudásközpont és a nem-formális oktatás helyszíne lenne. A Látogatóközpont fő attrakcióját az épületben felépített, életnagyságú és működőképes interaktív Hajómalom jelenti, amely köré egy komplett Tolna- és könnyűipar-történeti kiállítás épül.

A projekt tartalmi alapkoncepciója tulajdonképpen ugyanaz a gondolat, amely a császári hadsereg 1880-as döntését, a laktanya-központ Tolnára telepítését meghatározta. A legénységi laktanya Tolnára telepítése ugyanis éppen a város sajátosságai miatt történt meg: központi elhelyezkedés, hiszen a város a Dunántúl, a Mezőföld és az Alföld találkozásánál fekszik, az ellátmány megléte, fejlett feldolgozóipar, közlekedési és logisztikai-szállítmányozási csomópont. Az interaktív Hajómalom és a köré felépített újszerű ipar- és helytörténeti kiállítás nemcsak új megközelítést és hozzáadott értéket jelent a technika- és kultúratörténeti elemek skanzenszerű bemutatásához képest, de lehetőséget is teremt egy sajátosan tolnai kulturális örökségrendszer, a térséget eddig nem látott szempontokból megközelítő történet izgalmas, újszerű, interaktív bemutatására.

A Hajómalom-modell kerül a gyújtópontba

A kiállítótér bejáratával szemben kap helyet a kiállítás fő látványossága, a Hajómalom-modell, amely egy 19. századi malomgépezetet mutat be. A modell méreténél fogva és koncepciója miatt is a kiállítótér gyújtópontjába kerül, maga köré szervezve a kiállítás további elemeit. Elsősorban Tolna Város Dunához fűződő kapcsolatát szimbolizálja a tárgy, felidézve a folyó közelségét a település eleven, természet adta kötődését a Dunához. Másrészt a történelem talán egyik legfontosabb technikai innovációját, a gabona őrlésére alkalmas malomszerkezet működését mutatja be, utalva a gabonatermesztés meghatározó jelenlététre a város életében. A hajómalom egy működő, életnagyságú modell, a tárgy befoglaló méreteit elsősorban a kiállítótér adottságai határozták meg. A tömege és nagysága megfelel egy kisebb léptékű eredeti hajómalom arányainak, méretének köszönhetően pedig nem csupán egy körbejárható rekonstrukció lesz, hanem egy bejárható és használható tereptárgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!