Közélet

2014.04.19. 10:54

A fejlesztés befuccsolt, az önkormányzaté lesz a repülőtér

Az őcsényi sportrepülőtér létesítményeit a helyi önkormányzat birtokába adja a jövő héten az Őcsényi Repülőtér Működtető és Fejlesztő Kht. felszámoló szervezete - közölte a cég felszámolóbiztosa az MTI-vel.

MTI

Merkné Karámos Ágnes, a Pátria Consult Zrt. munkatársa elmondta: a kht. felszámolási eljárása hamarosan befejeződik.
Fülöp János, a Tolna megyei település független polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a repülőteret érintő tulajdonjogi vitában a Pécsi Ítélőtábla jogerősen elutasította a kht. és az abban kisebbségi tulajdonos Őcsényi Airport Fejlesztő Kft. tulajdonjogi igényét. Hozzátette: a bírósági döntés alapján a repülőtér főépülete, az A jelű hangár és 145 hektárnyi terület kerülhet az önkormányzat birtokába.

A kht. felszámoló szervezete és az Airport Kft. a 2002-ben, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 300 millió forintos támogatásával megvalósult repülőtéri létesítményekre jelentett be tulajdonjogi igényt. A beruházás keretében akkor egyebek közt több út, világítás épült ki, felújítottak egy hangárt, az irányítótornyot, valamint a kifutópályát.

A repülőtér fejlesztésére hivatott kht.-t az önkormányzat és az Őcsény Airport Kft. 2001-ben 51-49 százalékos részesedéssel hozta létre. A közhasznú társaság 2009-ben elmulasztotta a kötelező átalakulást nonprofit kft.-vé, amiért végelszámolást kért maga ellen. A Tolna Megyei Bíróság 2010-ben rendelte el a cég felszámolását.

A kft. 2005-ben nagyszabású turisztikai fejlesztést tervezett a repülőtéren, termálfürdő és szálloda építésére 15 hektárt megvásárolt a repülőtér területéből. A szerződés feltétele volt, hogy két éven belül meg kell kezdeni és öt éven belül át kell adni a létesítményeket. A repülőtér mellett 12, 70-80 vendég fogadására alkalmas faház készült el, amelyek jelenleg üresen állnak.

Fülöp János azt is elmondta, hogy miután nem valósultak meg a szerződésben foglalt beruházások, a 15 hektárt szintén visszakéri az önkormányzat, a rajta lévő házakat felértékelés alapján 36 millió forintért vásárolná meg. Ezzel a repülőtér teljes egésze önkormányzati tulajdonba kerülne.

A község vezetője hozzátette: összességében száz kereskedelmi szálláshelyet lehetne működtetni a reptér területén. A létesítmény, ahol az Őcsényi Repülőklub üzemelteti a légi közlekedést, az elképzelések szerint maradna sportrepülőtér, ennek feltételeit hosszú távon szeretné biztosítani az önkormányzat.

Őcsényben az idén nemzetközi vitorlázórepülő-versenyt rendeznek, a község 2015-ben vitorlázórepülők Európa-bajnokságának színhelye lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!