Közélet

2014.04.19. 16:23

Díjemelés sehol sem lesz

Intézmények sorsáról, a múlt évi zárszámadásról esett szó a paksi képviselő-testület áprilisi ülésén. Döntöttek szociális ellátások térítési díjáról is. Sem a szociális étkeztetés, sem a házi gondozás, sem az idősek klubja napidíja nem emelkedik.

Vida Tünde

Fotó: Kovi Gergo

Biztonságos, stabil gazdálkodást mutat a mérleg, az intézmények megfelelő módon voltak ellátva eszközzel, munkaerővel, a kötelező és nem kötelező feladatokat megfelelő színvonalon látta el a város. A beruházások az elmúlt évekhez hasonlóan, csak részben teljesültek, néhol a kivitelezés is, több helyütt a finanszírozás átcsúszott az idei évre, összegezte Hajdú János polgármester. Értékelése szerint a jó tervezést, fegyelmezett hivatali munkát igazolja az, hogy a működési bevételek 98,8 százalékon, a kiadások  97,4 százalékon teljesültek. A múlt évi költségvetési főösszeg meghaladta a 11 milliárdot.

– A város múlt évi pénzmaradványa jelentős, durván hárommilliárd forint – összegezte Hajdú János a zárszámadás elfogadásakor. Mint kifejtette, 2,5 milliárdot a 2014-es költségvetés tárgyalásakor már számba vett a testület, most egy újabb, közel 500 milliós keretről rendelkeztek. Ebből körülbelül 315 millió forint a szabad felhasználású keret, de nagyjából ennyit le is köt a régi szeméttelep rekultivációja, amit most kezdenek el. Az ülésen hozott döntésével útjára indította a testület az idősek otthona térségi alapszolgáltató központba integrálása hosszadalmasnak ígérkező folyamatát. A döntést, hogy a város eddigi önálló intézményét a társulás által fenntartott szervezet tagintézményeként működtetik tovább, már korábban meghozták. Az elkülönült vezetői, szervezeti rendszer megmarad és a jövőben is csak a paksiakat látja el az otthon. Hajdú János eloszlatta azokat, az általa is jogosnak minősített aggodalmakat, hogy a jövőben a térségből jelentkezőket is fel kell venni az otthonba, ami jelenleg is várólistával rendelkezik. – Ahogy a pálfai közétkeztetést sem vehetik igénybe Pakson, úgy az idősek otthona is a paksi rászorultak ellátásáról gondoskodik – húzta alá a városvezető.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A paksi idősek otthona a jövőben a Paks Kistérségi Alapszolgáltatási Központ tagintézményeként működik tovább, de változatlanul a paksiakat látja el (A szerző felvétele)
[/caption]

Paks Térségi Alapszolgáltatási Központban személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények térítési díjainak megállapításáról szóló napirend tárgyalása során a grémium úgy határozott, nem emeli fel a szociális ellátások díját. Eszerint a tavalyival egyezően az idősek klubjában 100 forint a napidíj, a szociális étkeztetés 750, házhoz szállítva 850 forintba kerül, a házi gondozás óradíja pedig 700 forint.

Több civil szervezet is támogatásban részesül

Alapítványi támogatásokról is döntés született a testület ülésén. Az önkormányzat három bizottságának van módja pályázatokat kiírni. Ezekre civil szervezetek, köztük alapítványok nyújthatnak be igényt. Utóbbiak támogatásáról saját hatáskörben nem dönthetnek a bizottságok, ezért került ez a kérdés a testület elé. A pályázó alapítványok 2-500 ezer forint közötti összeget kaptak, ki természet, ki egészségvédő programokra, mások kulturális célokra. Az ifjúsági, sport és esélyegyenlőségi bizottság ezzel együtt hétmillió forintot meghaladó összegről, a gazdasági bizottság másfélmillió forintról döntött. A humánpolitikai bizottság nem használta fel több mint hárommilliós keretét.

Harmincmilliót fordítanak panelfelújításra

Zárt ülésen határozott arról a város vezetése, hogy a hagyományos, illetve panel szerkezetű lakások energia-megtakarítását célzó pályázatait április 22-én le zárják. Az ülésig a hagyományos technológiával épült ingatlanok esetében 133, a panel szerkezetű épületek esetében pedig 16 támogatási igényt nyújtottak be. A döntéskor 37 millió forint állt még rendelkezésre. Hajdú János azt mondta, később megfontolják újabb pályázat kiírását a pénzmaradvány felhasználására. Szintén zárt ajtók mögött dőlt el, hogy „tartósan magas színvonalú munkájáért, parancsnoka javaslata alapján” idén Simon Szilárd rendőr őrnagynak adományozza a városvezetés a Paks Közbiztonságáért díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!