Kultúra

2014.04.22. 12:43

Bízik tanítványaiban a paksi cselgáncsedző

A franciaországi Montpellier lesz a házigazdája a cselgáncs Európa-bajnokságnak. Hangyási László szerint Bor és Csoknyai jó sorsolással messzire juthat.

Balázs László

A közelmúltban megrendezett országos bajnokságon tarolt a paksi Atomerőmű SE csapata. Nem kevesebb, mint hat versenyzőjük állhatott a dobogó legfelső fokára. A hat első mellett egy ezüst- és két bronzéremmel gazdagodott a klub éremgyűjteménye. A kiugróan sikeres ob után jöhet a folytatás a franciaországi Montpellier-ben rendezendő Európa-bajnokságon.

A jelenlegi állás szerint három paksi sportoló indul az egyéni küzdelmekben, egy negyedik pedig a csapatversenyben léphet majd tatamira. Hangyási László harmadik évtizede dolgozik a paksi cselgáncsozók sikeréért, így van rálátása a sportág dolgaira. 

– Franciaország dzsúdó nagyhatalom, így alapvetően erős kontinensviadalra készülünk. Ahol mi jók vagyunk, ott a franciák is nagyon erősek – nyilatkozta Hangyási László. – A legnagyobb sztárjuk az olimpiai bajnok, hatszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok, még mindig csak 24 éves Teddy Riner (+100 kg), aki néhány hónapja vállműtéten esett át, s azóta újra megsérült, de ott lesz a dél-franciaországi nagyvárosban. Bor Barna (+100 kg) idén három European Open-viadalon szerepelt, s mindegyiken dobogóra állhatott. Ha Barnának jó lesz a sorsolása – nem mindegy, hogy kivel és hogy kezd –, akkor éremre esélyes.

Csoknyai Lászlónak (81 kg) hét érme van a Világkupa-sorozatból, ebben az évben két ezüstöt szerzett eddig: Szófiában és Prágában is a dobogó második fokára állhatott.

– Csoknyai súlycsoportjában a házigazdák két sportolója szintén nagy favorit: Loic Pietri a világbajnoki cím védője, honfitársa Alain Schmitt bronzérmet nyert tavaly a Rio de Janeiróban zajló vb-n. Úgy gondolom, Laci jól felkészült, mindenképpen pont- vagy éremszerzésben bízunk – mondta edzője.  

Az ifjú titán Cirjenics Miklós (100 kg) eddig az utánpótlás korosztályokban bizonyított: 2011-ben éremért küzdhetett az U23-as Eb-n, 2012-ben pedig Európa-kupát nyert. Kitartó munkával a felnőttek között is a súlycsoportja legjobbjai közé akarja verekedni magát.

– Cirjenics szinte újoncnak számít a felnőttek között – ismertette Hangyási. – Neki a tatai edzőtáborban egy rúgásnak köszönhetően megsérült a vádlija. Begyulladt a csonthártyája is, így könnyített, speciális edzéseket végzett. Küzdelmet nem csinált, maradt neki az úszás, kerékpározás és a felsőtest erősítése. Ez a formaidőzítés szempontjából nem ideális. Az Eb-n egy speciális sípcsontvédőben lép majd szőnyegre. Jó lenne ha nem sérülne rá a lábszárára. Ezen a szinten még rutintalan versenyzőnek számít, de jön fel – fokozatosan fejlődik. Neki az éremszerzés most túl nagy cél. A lényeg, hogy minél több mérkőzést vívjon, amelyeken bizonyíthatja rátermettségét. Május végén indul az olimpiai kvalifikáció, ahol ő is szerephez jut.

A magyar válogatott részt vesz a vasárnapi csapatversenyekben is, a férfiaknál Zámbori Bence, Hagyó Gábor, Csoknyai László, Krizsán Szabolcs, Tóth Krisztián és Fogasy Gergő mellett Kiss Norbert (73, Atomerőmű SE), a nőknél pedig Szabó Katinka, Gercsák Szabina és Szabó Franciska mellett Keller Bettina (52, Pécsi KSE) lesz tagja a nemzeti együttesnek.

– Ezt nem a magyaroknak találták ki. Nagyon sűrű a versenynaptár, sok a verseny, így a nagycsapatok vannak előnyben. Azoknak a nemzeteknek, ahol „egyemberes” súlycsoportok vannak, nem sok babér terem. Nehézsúlyban nem lesz ütőképes emberünk, hiszen Barnáék előző nap versenyeznek. Emiatt nem is vállalta a szereplést, de nem lesz Ungvári Miklós sem, helyette versenyez majd Kiss Norbert. Vele kapcsolatban elvárás, hogy jöjjön ki a benne lévő tűz.

A kvalifikáción ott lesz, tanulásra mindenképpen megfelelő számára az Eb. Csoknyai is csapattag, neki lesz pihenőnapja, könnyebben tud regenerálódni. 

Hangyási László elmondta, a magyar csapattal szemben két érem és két pontszerző hely az elvárás. Véleménye szerint ez benne van a csapatban. A franciaországi Európa-bajnokság még nem az olimpiai kvalifikációs sorozat része, ám a franciák számára ez lesz az esztendő egyik legfontosabb eseménye…

Tizenöt magyar versenyző az Európa-bajnokságon

A magyar szövetség elnökségének döntésének értelmében 15-en képviselik a magyar színeket a montpellier-i cselgáncs Európa-bajnokságon április 24. és 27. között. A férfiaknál mind a kilenc lehetséges helyet kihasználjuk, a nőknél viszont csak hatan indulnak. A szabályok szerint nemenként legfeljebb kilenc, súlycsoportonként pedig maximum két versenyzőt indíthat minden ország.

A csapat. Férfiak, 66 kg: Zámbori Bence (Honvéd-Kipex), Hagyó Gábor (Honvéd-Kipex). 73 kg: Ungvári Miklós (Közgép-Ceglédi VSE). 81 kg: Krizsán Szabolcs (Honvéd-Kipex), Csoknyai László (ASE). 90 kg: Tóth Krisztián (KSI SE), Fogasy Gergő (Kecskeméti JC). 100 kg: Cirjenics Miklós (ASE). +100 kg: Bor Barna (ASE).

Nők, 48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya SE). 57 kg: Karakas Hedvig (Honvéd-Kipex), Szabó Katinka (Varga Cseppek Judo SE). 63 kg: Gercsák Szabina (Hell-Miskolci JC). 70 kg: Szabó Franciska (Varga Cseppek Judo SE). 78 kg: Joó Abigél (KSI SE).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!