Kék hírek, bulvár

2014.04.23. 09:48

Cabernet sauvignon és pinot blanc lett a város bora

A nagy hagyományú paksi és kömlődi mustrákon egyre több és jobb minőségű bor kerül a szigorú zsűri elé. A borok 90 százaléka lett érmes, azon belül 39 aranyérmes.

Vida T.

Fotó: MOLNAR GYULA

Míg eleinte a vegyes fehér és a vegyes vörösborok domináltak a paksi városi borversenyeken, addig mára a fajtaborok vannak túlsúlyban. Igaz, közben két emberöltő is eltelt. Már a hatvanas években szerveztek mustrát, de csupán 40-50 minta került az ítészek elé. Ma már ennek többszöröse, akár 200 is. A mennyiség mellett a minőség is egyre nő, idén nagyjából 140 minta közül csupán kettő hibásat talált a szigorú zsűri.
Keller János hegybíró azt mondta, sok minden befolyásolja, hogy egy versenyre hányan küldenek mintát, idén például a közelmúltban zajlott választások és a húsvét is szerepet játszott szerinte. Az, hogy ez így van, vagy sem, nehéz volna megmondani, az viszont tény, hogy a vacsora menüjét befolyásolta, hogy nagyhéten rendezték, most először ugyanis hal került az asztalra.

Előzőleg lezajlott a zsűrizés négy bizottságban. Idén 39 fehér mintát értékeltek, ebből 12 bronz, 9 ezüst, 4 aranyérmes lett. Utóbbiak Fehér József, Vass János, Nepp Henrik és a Somkert pince nevéhez fűződnek. Nagyjából kétszer ennyi vörös minta bírálata nyomán 20 arany, 29 ezüst és 17 bronzérmet osztottak ki. A legmagasabb pontszámot, 19,4-et Hirczi Ferenc bora érdemelte ki. Rajta kívül Plézer Zsolt, Molnár János, Till Ferenc, Petrik Gyula egy-egy, Fritz János 2, Nepp Henrik 3, Várszegi Ferenc 4, Fehér József pedig 6 aranyérmet gyűjtött be. A 14 rosé borból 2, Hanuszka Sándoré és Fehér Józsefé lett aranyérmes, míg a 9 sillerből egy, amely szintén Hanuszka Sándor pincéjéből került ki.

Hajdú János vezetésével a város vezetőiből alakult, az önkormányzati cégek vezetőivel kiegészült bizottság kiválasztotta a város borát is. 2014-ben Várszegi Ferenc cabernet sauvignonját és a bonyhádi Danubiana pinot blanc borát választották, utóbbi paksi területen termett szőlőből készült.

Kömlődön külön is volt

A paksi borversenyen nagyon sikeres dunakömlődi gazdák – Fehér József például 8 arannyal gazdagodott – korábban helyben is rendeztek mustrát. A helyi borbarát klub, a katolikus egyházközség és a faluház közös szervezésében tartott 17. versenyre 41 gazda 109 mintával nevezett. Kiemelkedő eredmény született, hiszen a borok 90 százaléka lett érmes, azon belül 39 aranyérmes. A legmagasabb pontszámot kapta: Fehér József fehér és vörös, Hanuszka Sándor rosé, Forster Ferdinánd siller, Nagy Lajos óvörös, Rafael László ófehér kategóriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!