Sport

2014.04.23. 14:44

Négyből három településen kevesebb lett a munkanélküli

Februárhoz képest márciusban közel kilencvennel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma a Tolnai járásban – áll az idén januárban megalakult járási munkaügyi kirendeltség vezetője, Árvai Attila által készített beszámolóban.

TEOL/S.K.

A csökkenés elsősorban a közfoglalkoztatásnak, illetve annak köszönhető, hogy a kirendeltségre közel másfél száz új álláslehetőséget jelentettek be.

A járáson belül Tolnán 42-vel lett kevesebb álláskereső egy hónap alatt. Faddon és Bogyiszlón arányaiban erőteljesebb volt a munkanélküli létszám csökkenése. Egyedül Fácánkertben nem csökkent – de nem is nőtt – a nyilvántartott munkanélküliek száma.

A megyén belül a Tolnai járás 11,5 százalékos márciusi munkanélküliségi aránnyal a dombóvári, illetve a tamási körzet után a harmadik legmagasabb ilyen mutatóval rendelkezett. Ez a szám azonban valamivel kedvezőbb a megyei átlagnál (11,8%).

A járásban a tartósan munka nélkül levők nagyjából egyharmada már több, mint egy éve nem tudott elhelyezkedni. A két évnél régebb óta állást keresők aránya közel húsz százalék, de vannak olyanok is, akik már 7-8 éve nem találnak munkát.

Az elhelyezkedési esélyeket leginkább az iskolai végzettség határozza meg. A regisztráltak több, mint negyven százalékának a 8 általános a legmagasabb végzettsége.

A munka nélkül levők helyzete azért is igen nehéz, mert szigorodtak a támogatásukkal kapcsolatos jogszabályok. A tolnai kirendeltséggel kapcsolatban levő munkanélküliek közel hatvan százaléka semmilyen ellátásban nem részesül.

A kirendeltség a 7-8 osztályos felzárkóztató képzéstől a pénzügyi, számviteli végzettség megszerzésének lehetőségéig számos képzési formát kínál. A jelentkezők zömét azonban nem vették fel képzésre, mivel nem feleltek meg az alapkövetelményeknek.

Honlap is segít

A Virtuális Munkaerőpiaci Portál lényege, hogy ezen az internetes oldalon az álláskeresőknek és a munkaadóknak lehetőségük van önéletrajzuk, illetve állásajánlatuk elhelyezésére, az állás-, illetve munkaerő keresésére úgy, hogy nem kell feltétlenül a munkaügyi kirendeltséget felkeresni. A portál működéséről pozitívak a tapasztalatok, több munkaadó jelezte, hogy ennek köszönhetően talált megfelelő munkaerőt.

Akiknek nincs számítógépük, internetük, vagy csupán ragaszkodnak a személyes kontaktushoz, természetesen változatlanul személyesen is felkereshetik a kirendeltséget.

Akiknek nincs számítógépük, internetük, vagy csupán ragaszkodnak a személyes kontaktushoz, természetesen változatlanul személyesen is felkereshetik a kirendeltséget. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!