Közélet

2014.07.23. 13:24

Közös érdek a megelőzés

Munkaterven felüli ülést tartott a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság, a 2014 első félévében végzett munkát, az eredményeket értékelték.

TEOL/Hanol Erzsébet

Avar és gaz égett Szedresben Lángolt az avar és a gaz Szedresben, a szekszárdi és a paksi tűzoltók négy gépjárművel vonultak a helyszínre.

Fotó: Tolnai Népújság

A kölcsönösen jó és eredményes együttműködést hangsúlyozták a felek a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság keddi, munkaterven felüli ülésén, amelyen értékelték az első félévben végzett munkát, a lakossági tájékoztatást, és sorra vették a nyári időszak aktualitásait. Ezek közül dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság elnöke kiemelte a mezőgazdasági munkák tűzvédelmét, és hozzátette, hogy ezen a területen is a megelőzésen van a hangsúly.

Az igazgató elmondta, hogy az aratási munkák biztonsága érdekében a katasztrófavédelmi kirendeltségek ötven, a gazdálkodók által bejelentett és szervezett, megelőző telephelyi gépszemlén vettek részt, valamint előzetes tájékoztató konferenciákat tartottak, amiken a mezőgazdasággal foglalkozók nagy számban jelentek meg.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A nyári időszakban ugrásszerűen megnő a szabadtéri tüzek száma, ennek oka gyakran emberi hanyagság. Képünk egy tavalyi tűzesetnél készült (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]Tamási Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei igazgatója elmondta, hogy az aratási szabályokról a gazdák a katasztrófavédelemtől, a falugazdászok közreműködésével kapnak tájékoztatást. És hozzátette: örömmel fogadták a szervezet kezdeményezését, hiszen bennük is kialakult a megelőző szemlélet, tisztában vannak azzal, hogy saját érdekük, hogy a tűzvédelmi szabályoknak megfelelő állapotú gépekkel végezzék a betakarítást, a tüzek megelőzését, és ezzel a termés megóvását szem előtt tartva.

Szintén a nyári időszak velejárója a szabadtéri tüzek számának megugrása. Ezek hátterében az esetek jelentős részében emberi hanyagság húzódik, ezért amennyiben egyértelműen beazonosítható a felelős személye, tűzvédelmi bírság eljárás indul. A különböző tűzvédelmi szabálytalanságok az eset jellegétől függően húszezertől hárommillió forintig terjedő bírsággal sújthatóak.

Dr. Balázs Gábor arra is kitért, hogy viharok után sokszor indokolatlanul hívják a leszakadt faágak eltávolításához a tűzoltókat, a helyszínre érve ugyanis kiderül, az akadály könnyűszerrel, láncfűrész használata nélkül eltűntethető az útból. Az igazgató kiemelte, hogy a lakossággal jó a kapcsolat, ugyanakkor azt kéri, hogy az ilyen esetekben mérlegeljék a bejelentést, mivel a tűzoltói vonulás nemcsak költséges, hanem egy ilyen út elvonhatja az egységeket a tényleges veszélyhelyzetek felszámolásától.

Az elmúlt félév munkáját értékelve elhangzott, hogy az évszaknak, az aktualitásoknak, az eseményeknek megfelelően számos közleményt adott ki a bizottság, amely a helyi médiumoknak köszönhetően nagy arányban jutott el a lakossághoz. S mivel jó az együttműködés a többi társszervezettel is, bíznak benne, hogy a második félévben rendezett programokon nagy számban lesznek jelen a képviselőik.

Közel 1500 fiatal vett részt az előadásokon

Több mint tíz rendezvényen volt jelen az első félévben a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság. Civil szervezetek kezdeményezéseihez csatlakoztak, gyermeknapokon, a rendőrséggel közös programokon vettek részt. Mindemellett eddig a megye 34 iskolájában tartottak ismeretterjesztő előadást – mondta el Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Ezeken 1318 diák és 96 pedagógus szerzett ismereteket nemcsak a tűz, hanem egyéb veszélyhelyzetek megelőzése kapcsán is. A nyár folyamán a fadd-dombori és a bölcskei táborban volt előadás, így már közel 1500 fiatalt tudtak megszólítani.

A gyakorlati bemutató segíthet a gazdáknak

További előrevivő javaslatokban bízva kérte a bizottság tagjait dr. Balázs Gábor megyei katasztrófavédelmi igazgató, hogy ötleteikkel járuljanak hozzá a munkájukhoz. Tamási Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Igazgatóságának vezetője már az ülésen élt a lehetőséggel, és egy tavalyi sikeres program kapcsán javasolta, hogy a gazdanapokon gyakorlati bemutatókkal segíthetnék a gazdálkodókat a katasztrófavédelmi kirendeltségek munkatársai. Hasznos lehet például, ha a tűzoltók bemutatják a porral oltó helyes használatát, és tájékoztatást adnának egyéb fontos tudnivalókról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!