Közélet

2014.07.23. 13:31

Itt a nyár, eljött a felújítások ideje

A nyár nem csak a strandolás, hanem a lakásfelújítás szezonja is. Aki belevág, annak legyen kellő fedezete, de ami még talán ennél is fontosabb, az a rugalmasság és a türelem.

TEOL/Venter Marianna

France, estate agent measuring apartment.

Fotó: Photononstop

Aki átgondoltan akar belevágni a nyári lakásfelújításba, és különösebb meglepetés, vagy izgalom nélkül szeretne a végére érni, annak érdemes hónapokkal előbb elkezdeni a szervezést, elsősorban a munkát elvégző vállalkozások felkutatását. Jobb minél előbb lekötni a munkát, ráadásul tavasszal még a ceruza sem fog olyan vastagon, mint a legnagyobb felújítások idején, arról nem is szólva, hogy a festéket, csempét is gyakran olcsóbban kínálják szezon előtt. Érdemes több árajánlatot átnézni, és nagyjából kalkulálni, de arra fel kell készülni, hogy a mester csak a „terepszemle” után tesz majd konkrét ajánlatot.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Több ajánlatot is érdemes tanulmányozni, mielőtt megbízzák a felújítási munkával a kiválasztott vállalkozót (AS-fotó)
[/caption]Az egyes munkafázisok és a felhasznált anyagok árai széles skálán mozognak. Az egyik cég például négyzetméterenként és rétegenként 200 forintért végzi a tisztasági és a színes festést, de a márvány hatású, vagy antikolt festés már 1000 forint négyzetméterenként. A tapétázásban nincsenek ilyen nagy különbségek, a négyzetméterenkénti ár ezer forint körül mozog, de a díszítés, például a bordűr ebbe már nem tartozik bele. A mázolásnál külön számolják fel a gittelés, az alapozás, az égetés árát. A festékek árában is nagy a szórás, literenként 300 forinttól 2000 forintig.

A gipszkartonozás négyzetmétere 3000 forintnál kezdődik, a válaszfal építés 2500 forintnál, és nagyjából ennyi az aljzatbetonozás. A csempék, padlólapok árában is nagyok a különbségek, az alsó határ 2000 forint, a felső pedig a csillagos ég. A homlokzati szigetelés négyzetmétere 2500 forint körül mozog, a padló szigetelés és a hangszigetelés pedig 400-700 forint. Ezek az árak tájékoztató jellegűek – és attól függően, hogy kisebb, vagy nagyobb településről van szó, mekkora a távolság, a konkurencia –, lényeges eltérések lehetnek a cégek ajánlatai között.

Megtakarítja a pénzt

A nyár ideális az nyílászárók cseréjére. Széles a kínálat, ám aki megteheti, annak érdemes a legkorszerűbb termékekből választani, amelyek megfelelnek a modern szigetelési előírásoknak. Ráadásul a rezgéstől és a zajtól is megóvják a helyiségben tartózkodókat. Manapság nem csak a nyílászárókat szokás szigetelni, megteszik mindezt a házak, lakások külső és belső falaival is. A kültéri szigetelés télen a hideget, nyáron a meleget tartja a falakon kívül. Kísérletképpen egy családi házat, illetve egy panelépületet láttak el külső szigeteléssel és hőszigetelt ablakokkal. Az elért energia-megtakarítás csaknem ötven százalék volt.

Változtat a textil

Ha nem telik felújításra, illetve nem minden helyiségre futja a költségvetésből, egy kis leleménnyel a kimaradt részek is megújulhatnak. A függönyökkel, vagy más dekor-anyagokkal gyorsan és viszonylag olcsón lehet változtatni egy-egy szoba képén, hangulatán. A függöny kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy hová kerül, milyen a helyiség hangulata, funkciója, adottsága. Hiába trendi, a harsány, nagymintás függönyök nem illenek mindenhová, és az sem szép, ha a függöny nem elegendő, ha nem kellően redőzött. A feladatát is el kell látnia, azaz a sötétítő függönyön valóban ne lehessen belátni.

Az írás megmarad

Lakásfelújítás előtt mindenképpen szükséges írásban rögzíteni a munka feltételeit egy vállalkozási szerződésben. Ezzel védi magát a megrendelő-fogyasztó és védi magát a vállalkozó is. A szerződésben érdemes megállapodni az elvégzendő konkrét munkáról, hogy azt milyen minőségben várja el a megrendelő, rögzíteni kell a munka befejezésének végső határidejét, valamint a munka díját és a fizetési határidőket is. Gyakran előfordul, hogy a felújítás során egymásra épülő, egymást eltakaró munkákat végeznek el, ilyenkor érdemes a részfeladatok elvégzésének határidejét és a részfeladatokért járó díjazást is külön rögzíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!