Közélet

2014.07.23. 18:05

Hepatitis C szűrést tartanak a megyeszékhelyen

Hepatitis C-vírus szűrést végez a Balassa János megyei kórház fertőző osztálya július 26-án, szombaton, 10-től 18 óráig a megyeszékhelyen, a Garay téri szökőkút mellett felállított sátorban.

TEOL/V.M.

A szűrés anonim. A rendezvény egy országos program része, amelyet a Vírusos Májbetegek Nemzetközi Világnapja alkalmából tartanak.
Dr. Bali Ildikó, a fertőző osztály vezető főorvosának tájékoztatása szerint a rendezvény célja a lakosság felvilágosítása a hepatitis C-vírus okozta betegségről és annak szövődményeiről, egyben az ezekkel kapcsolatos tévhitek eloszlatása, és ami a legfontosabb: a fertőzött betegek felkutatása.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Bali Ildikó főorvos szerint fontos a fertőzött betegek felkutatása (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]A hepatitis C-vírus (HCV) fertőzés egészségügyi jelentősége világszerte kiemelkedő, becslések szerint mintegy 180 millió beteget jelent. Az utóbbi időben a legnagyobb amerikai és európai szakmai szervezetek mellett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Parlament is kiemelten foglalkozik a témával. A HCV fertőzés lehetséges következménye a krónikus májgyulladás, a májzsugorodás és a májrák.

A betegség ma már kezelhető és közel 80 %-ban gyógyítható. Felismerését nehezíti, hogy sokáig, akár évtizedekig sem okoz panaszokat. A nem felismert fertőzés a beteg szempontjából munkaképesség csökkenést, az életminőség romlását és a betegségmentes várható időtartam rövidülését jelenti, valamint a későbbi súlyos májbetegségekből adódó egészségügyi anyagi ráfordítási igény növekedését eredményezi.

A szombati ingyenes szűrés segítségével kiderülhet, hogy vírushordozó-e valaki, és pozitív eredmény esetén minél előbb megkezdődhet a gyógyítási folyamat. A betegség magától nem gyógyul, sőt, az idő előrehaladtával egyre nehezebben gyógyítható. A szűrővizsgálat vérvétellel történik, az ujjból vesznek egy kevés vért, az egész folyamat mindössze pár percet vesz igénybe.

Világszerte probléma

Az Európai Unió tagországaiban közel 15 millióan élhetnek HCV fertőzéssel, hazánkban a vírus hordozás aránya 1 % alatt van, ez körülbelül 70 ezer embert érint. Az érintetteknek azonban kevesebb mint a fele tud arról, hogy fertőzött, ezért szerveztek országos szűrő programot. A betegség rizikó csoportjába tartoznak az 1992 előtt transzfúzióban részesültek, az egészségügyi dolgozók, a művese kezelésben részesültek, az intravénás kábítószeresek, a tetoválással- és testékszerrel rendelkezők és a promiszkuitásban élő hetero- és homoszexuális személyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!