Közélet

2014.07.24. 16:42

Augusztus végére befejeződik a Duna projekt

Lakossági fórumon számolt be a Duna projekt közép-dunántúli régiót érintő projektelemeiről Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője csütörtökön, Székesfehérváron.

TEOL/H.E.

A munkálatok a térség tizenkét települését – Báta, Bogyiszló, Fadd-Dombori, Tolna, Gerjen, Paks, Madocsa, Bölcske, Őcsény, Decs, valamint Ercsi és Adony – árvízi biztonságát növelték. A KÖDU-1-es projektelem próbaüzeme július 30-án ér véget, ez foglalja magában a Sió árvízkapu és létesítményeinek felújítását. Korszerűsítették a műtárgy acél- és vasbeton szerkezeteit és gépi berendezéseit, továbbá szakaszvédelmi központot alakítottak ki a raktár és vezérlőtorony épületének felújításával, bővítésével.

A KÖDU-2-es projektelem már február 7-én lezárult. A kivitelező töltésfejlesztési-, valamint koronaburkolási munkálatokat végzett, és egy rövid szakaszon korrigálta a töltés nyomvonalát is. Emellett felújították az ipari műtárgyként funkcionáló Báta I. szivattyútelep épületét, nyomócsövét és elzáró szerkezetét, továbbá rekonstruálták a Lankóci szivattyútelep épületét és acélszerkezeteit. Korszerűsítették és kibővítették a szakaszvédelmi központot Bölcskén, valamint több paksi zsilip felújítását is elvégezték.

A június 30-án befejezett KÖDU-3-as projektelem Ercsi és Adony térségét érintette. A Szent-László víz bal partján és a Váli-víz jobb és bal partján lévő töltéseket magasították és szélesítették. Megerősítették a töltések mentett oldalát, valamint aszfaltburkolattal látták el a töltéskoronát.
A közép-dunántúli régióban megvalósuló fejlesztések kivitelezésében munkanélküli és tartósan munkanélküli emberek is közreműködtek. A Duna projekt az észak-dunántúli régióban készülő beruházások lezárulását követően augusztus végén fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!