Közélet

2014.07.24. 16:53

A vírusok nem nyaralnak

A nyár leggyakoribb fertőző betegségeiről, az esetleges mérgezésekről dr. Németh Lídia, a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tisztifőorvosa tájékoztatott.

TEOL/Gyuricza Mihály

Influenzajárvány illusztráció

Fotó: 24 ÓRA

A tipikus nyári fertőző megbetegedések elsősorban a gyomor-bélrendszer heveny gyulladásos betegségei, amelyekkel szemben a legjobb védekezés a megelőzés. Nyáron különösen fontos a személyi higiénés szabályok betartása – mindenekelőtt gyakori kézmosás, a gyorsan romló ételek alapos hőkezelése és a főtt ételek gyors elfogyasztása. Készételt a nyári nagy melegben még hűtve sem tanácsos sokáig tárolni. Hűtőtáskával és jégakkuval menjünk bevásárolni. Az élelmiszer az alatt az idő alatt is megromolhat, károsodhat, amíg a boltból haza érünk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A nyári szezonban fokozottan felértékelődik a személyi higiéne. A gyakori kézmosás minden korosztálynak ajánlott (Fotó: AS)
[/caption]A nagy melegek miatt egyre többen használnak légkondicionálót. Az utóbbi években került középpontba az ú.n. légionárius betegség, amit a Legionella sp. baktérium okoz. Tüdőgyulladás-szerű tünetekkel jelentkezik, és ha nem ismerik fel időben, végzetes is lehet. Egyre több kórházban, szállodában, élményfürdőben okozott már járványszerű megbetegedést az elmúlt években Magyarországon is.

A strandokon, fürdőkben számos kockázat leselkedik a vendégekre, melyekkel jobb tisztában lenni, és néhány alapszabályt magunk és mások érdekében is betartani. A fertőző megbetegedéseken túl egyéb veszéllyel is számolni kell. A vízforgatóval ellátott medence vizének tisztításakor sokféle vegyszert használnak, ezek arra érzékenyeknél okozhatnak különböző kellemetlen tüneteket, például bőrkiszáradást, ekcémát.

A gyógymedencébe csak alapos szappanos fürdés után illik bemenni, úszni pedig semmiképpen nem ajánlatos. Ilyenkor a vizet közvetlenül belélegezzük, lenyeljük, aminek következtében 4-5, vagy akár 10-12 nap múlva igen kellemetlen tünetekkel járó betegségekre ébredhet a fürdőző. Gyermekeknek amúgy sem ajánlott 32 Celsius-fok feletti hőmérsékletű vízben tartózkodni.

Az érzékeny gyermek szervezet fokozottan fogékony lehet a gyógyvizes medencékben úszkáló baktériumokra, parazitákra, gombákra és vírusokra. A gyermek medencék és pancsolók viszont rájuk lettek méretezve, egy felnőtt által oda bevitt szennyezést a pancsoló víztisztítója nem tud kezelni. A pancsoló és gyermek medence nem azért van, hogy lábáztatás közben napozhasson a kedves vendég. Amennyiben apró gyermeket kísérve megy a medencébe, ügyeljen arra, hogy a lábát nagyon alaposan mossa le.

Az elmúlt 3 évben 3 gombamérgezéses eset fordult elő a megyénkben, idén eddig szerencsére még nem érkezett bejelentés. A vadon termő gombák fogyasztásának a rendszeres felvilágosítás és figyelmeztetés ellenére minden évben vannak áldozatai. Az utóbbi években a gombamérgezések száma megemelkedett, évente átlagosan 65 ember betegszik meg országosan. A vadon termő gombák szerelmeseinek kétségek esetén mindenképpen ajánlott gombaszakértő véleményét kikérni fogyasztás előtt.

Mit is tanácsol a medence etikett?

Az első és legfontosabb szabály: a közfürdő (strand) nem személyes tisztasági fürdő. A medencébe lépés előtt illik alaposan lemosakodni, lefürdeni szappannal. Minden fürdőző sokat tehet azért, hogy a víz minél kisebb mértékben szennyeződjön. Ennek érdekében a medence használata előtt kötelező lezuhanyozni, és használni a lábmosót. Fertőző beteg nem fürödhet közfürdőben, és a lázas, fertőző betegséget követő legalább tizennégy napig. Ételt-italt a medencébe vinni és ott fogyasztani nem szabad, és amikor szükséges, feltétlenül a fürdő területén kialakított illemhelyet látogassa minden vendég.

Vigyázni kell a világító tölcsérgombával

Többször okozott mérgezést a világító tölcsérgomba (Omphalotus olearius). Heves gyomor-bélrendszeri tüneteket okoz, kezdetben émelygéssel, később hányással, hasmenéssel, de szerencsére nem életveszélyes hatású. Szintén okozott már mérgezést a gyűrűs tuskógomba (Armillaria mellea). Ez ugyan ehető, árusítható fajta, de ajánlott vele vigyázni, mivel nyersen vagy nem megfelelően hőkezelve mérgez, ezért fogyasztás előtt legalább 30 percen át főzni kell. A legsúlyosabb, nagyobb részt halálos kimenetelű mérgezéseket a gyilkos galóca okozza, amelyből már a kosárba került töredék is veszélyes lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!