Közélet

2014.07.24. 17:04

Ördögbottal kezdett, majd jött a buzogány, a labda, a karika

A Magyar Klasszikus Nagycirkusszal járta az országot az elmúlt hetekben Sebők Kristóf. Zsonglőrködött. Álma, hogy ez legyen a hivatása, s csatlakozzon egy társulathoz lehetőleg külföldön.

TEOL/Vida Tünde

Nyolc éves volt Sebők Kristóf, amikor édesanyjával a Művészetek Völgyében járt, és egy zsonglőr produkciója annyira lenyűgözte, hogy elhatározta, ő is megtanulja. Kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta is zsonglőrködik, nagyjából öt éve ez tüzes számokkal egészült ki. Azt mondja, a zsonglőrködés olyan műfaj, amiben mindig lehet újat tanulni.

A fiatalember 1994. április 11-én született, ötéves korában Ceglédről költöztek Pusztahencsére. Ott járt óvodába, egy évig általános iskolába, majd a paksi Balogh Antal Katolikus Iskolába. Bolti eladó szakmáját az I. István Szakképző Iskolában szerezte, érettségijét idén a Vak Bottyán Gimnáziumban. A szobájában sorakozó érmek diákkorából valók, pingpongban, fociban, twirlingben szerezte, mindig sportos alkat volt. A falon cirkuszi plakát, az ágy mellett egy egykerekű bicikli, mindenütt buzogányok, ördögbotok, egyéb zsonglőrkellékek. Megmagyarázni nem tudja, hogy miért varázsolta el egy zsonglőr annak idején, de tény, hogy nagyon leköti, és az elismerés nagyon inspirálja. Ördögbottal kezdett, majd jött a poi, a buzogány, a labda, a karika. Összesen hét eszközzel „játszik”.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sebők Kristóf édesanyjával pusztahencsei házuk kapujában. Nehéz lesz majd nekik a különválás (A szerző felvétele)
[/caption]

Használatukat autodidakta módon tanulta meg, megnéz másokat, ellesi a technikát. Az egykerekű bicikli nagyjából másfél éve került a repertoárba, a tüzezés néhány évvel előbb. Nagyon megtetszett neki, hiszen igen látványos, és ezzel még inkább el tudja kápráztatni a közönséget. Az eszközöket gyakorta maga készíti, sőt még vállalkozásba is fogott, és készít eladásra zsonglőreszközöket. Azt mondja, az egyensúlyra kell ügyelni és persze a külsőre is, mert színpadi produkcióknál fontos, hogy csillogó, feltűnő legyen.

Aki tűzzel kezd dolgozni, annak körültekintőnek, óvatosnak kell lennie, de félnie nem szabad, osztja meg véleményét Kristóf. Talán ötödikes lehetett, amikor egy diáknapon először mutatta be tudományát. Azóta már sok helyütt fellépett, falunapokon, más rendezvényeken. Interneten igyekszik reklámozni magát, de szájról szájra is terjed a híre, hogy ilyennel foglalkozik. Szeretné, ha ez lenne a hivatása, szívesen dolgozna cirkuszban, varietében. Ha egy mód van rá, külföldön. A legnagyobbnak a „szakmában” a montreali székhelyű Cirque du Soleil-t tartja, ahol nem hagyományos cirkuszi műsor van, hanem színpadi előadásba ágyazzák a mozgásművészek, akrobaták, zsonglőrök, légtornászok és a komikusok mutatványait.

Kristóf igen eltökélt, és ez már igen fiatal korától jellemző volt rá. Ennek köszönhetően már több nyarat cirkuszoknál töltött. Odament az igazgatókhoz, bemutatkozott, hogy ő Sebők Kristóf Pusztahencséről, és tud tűzzsonglőrködni. Egy nyarat dolgozott a Magyar Klasszikus Nagycirkusznál, majd egyet a Picardnál munkásként, idén pedig a Magyar Klasszikus Nagycirkusznál már kettős minőségben, mert nem csak az építésben, bontásban, táblázásban vett részt, hanem esténként porondra is lépett David Axel Kristóf művésznéven tüzes ördögbottal és poival.

– Külső szemmel könnyűnek tűnik, mert csak a szórakoztatásról szól, de az építés, bontás kegyetlen munka – árulja el. Ennek ellenére jó élményeket is szerzett, sok helyet, sok embert megismert, és ami feledhetetlen, az a siker, a közönség tapsa. Élvezte, amikor másnap megismerték a boltban, és elismerően szóltak a bemutatkozásáról. A fellépések előtt nem izgul, de más volt, amikor éppen Pakson állomásozott a cirkusz, hiszen ott sok az ismerős.

A napokban Kristóf elbúcsúzott a cirkusztól, most gőzerővel igyekszik munkát szerezni. Elsősorban Budapesten és a szórakoztatóiparban, zsonglőrködne, dj-ként dolgozna, amivel néhány éve kezdett foglalkozni. A terve, hogy gyűjt pénz saját lakókocsira, mert úgy szeretne visszatérni a cirkusz világába, hogy már ne kelljen munkásként dolgozni, és ne kelljen másokkal osztozni a lakókocsin. Bízik benne, hogy tűzzsonglőrként is lesz igény rá. Szerinte nem „divatjamúlt” a cirkusz, még ma is elvarázsolják a közönséget a mutatványok.

Az édesanyja előtt nincs akadály

Sebők Irén, Kristóf édesanyja büszke fiára, de úgy gondolja, hogy a zsonglőrség szórakozásnak jó, megélhetésnek kevés. Ha teheti, megnézi a fellépéseit, a cirkuszi előadásait. Azt, hogy a fia lassan kirepül, a fővárosba, külföldre készül, természetesnek tartja, de – mint minden szülő – nehezen éli meg, hiszen az elmúlt húsz évben szinte minden napot együtt töltöttek. Irén első pillanattól egyedül neveli fiát. Sokan őrültségnek tartották, hogy egyáltalán vállalta, hiszen születésétől kerekesszékben él. Igen ritka betegsége van, amit üvegcsontúságnak, Osteogenesis Imperfecta-nak hívnak. A kérdésre, hogyan birkózott meg a feladattal, azt mondja, borzasztó egyszerűen, mert kislány korától nagyon akarta, hogy neki gyereke legyen. Munkába jár, a háztartást vezeti, főz, mos, mindent megold. Még hosszas agitálásra sem mond egyetlen olyan dolgot sem, ami kifogna rajta. Azaz egy valami: a kor előrehaladása. Mindent megcsinál egyedül, de egyre nehezebben. Ezért döntött úgy, hogy városba – lehetőleg Kecskemétre – költözik. Már nehezére esik a favágás és -hordás, a hólapátolás. Idén már nem műveli a kertet. Nevet a kérdésen, hogy hogyan lehet kerekesszékben kapálni. – Hát sehogy – mondja. Havat lapátolni, porszívózni se lehet. Mégis hogyan? – Négykézláb – hangzik a válasz. Úgy eteti, itatja a kutyát is, kerekesszékkel nem lehet odamenni, olyanok a terepviszonyok az udvaron. – Ha Kristóf elmegy, én elveszek – jegyzi meg, de máris visszatér a múltra, a közös emlékekre. Minden évben elmentek a Művészetek Völgyébe, és nyaralni is. A Balatont már szinte körbe járták, voltak a mohácsi busójáráson, sőt még Olaszországban is. Sokszor el sem tervezték előre, csak fogták magukat, be a kocsiba, irány a Balaton. Irén ezt is rutinosan, segítség nélkül oldja meg, speciálisan átalakított autójába a hátsó ülésen keresztül mászik be, majd kinyúl, összecsukja a kerekesszéket, behúzza maga után, és már ott is terem a vezetőülésen. Úgy tűnik, a mosolygós szemű, törékeny asszony előtt nincs akadály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!