Közélet

2014.07.25. 13:10

Több hallgatót vettek fel

Aki ide jelentkezik, az Szekszárdon is akar tanulni. Kétszáznegyvenöt hallgató került be az első körben.

TEOL/Ihárosi Ibolya

Fotó:

Az utóbbi öt év legjobb felvételi eredményét produkálta a PTE Illyés Gyula Kara, mondta lapunknak Dr. Horváth Béla dékán. Összesen 245 hallgató felvételét véglegesítették a ponthatárok alapján, s a pótfelvételi során még legalább 30 további hallgatóra számítanak. Reményei szerint megtört a korábbi trend, amikor évről évre mindig kicsit kevesebben jelentkeztek az intézménybe. A számok azt mutatják, hogy országosan is nőtt az érdeklődés az egyetemek iránt, Szekszárdon ez az arány lényegesen nagyobb, mint másutt. Ami az első helyen jelentkezést illeti, a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) az élen állt az Illyés Gyula Kar (IGYK). Ez fontos mutató, hiszen aki első helyen jelentkezik, az itt is akar tanulni. Ami a felvételi eredményeket illeti, az IGYK az elmúlt évhez viszonyítva 65 hallgatóval többet vett fel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Horváth Béla: 30-35 százalékkal több hallgatót vettünk fel idén, mint az elmúlt évben (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]Ez az eredmény azért is örvendetes, mondta a dékán, mert itt döntően a társadalomtudományok területén folyik a képzés, melyet a kormányzat nem támogat. A támogatás hiánya megmutatkozik a kommunikáció és médiatudomány, valamint szociális szak felvételi eredményeiben is. E szakokon ugyanis csak költségtérítéses képzés indul. A turizmus-vendéglátás szakon is csak egy hallgató érte el az államilag finanszírozott képzéshez elegendő igencsak magas 428 pontot. Tavaly az egész egyetemen mindössze 5 diák tanulhatott a közgazdaságtudományi képzés területén állami finanszírozással.

A pedagógusképzés iránt folyamatosan nő az érdeklődés, mind a tanító, mind pedig az óvodapedagógus szakon. E képzési területen azonban nem vehettek fel több hallgatót, mert állami felvételi kvóta engedélyezi a létszámot, így 26 fiatal került be a felvételi ponthatár alapján a tanító szakra. A növekvő érdeklődés megmutatkozik az óvodapedagógus képzésben is, ahova levelező szakra 35 hallgatót vettek fel. A német nemzetiségi képzés iránt is jelentős az érdeklődés, amit Dr. Horváth Béla azért is jelentősnek tart, mert az IGYK fontos feladata az itt élő német nemzetiség kultúrájának az ápolása, értékeik közvetítése. Szeretnék kapcsolataikat bővíteni az Adenauer Alapítvánnyal, együttműködési megállapodást kötöttek a nemzetiség önkormányzattal is.

A felsőfokú szakképzés területén szintén nőtt a jelentkezők száma, amit azzal együtt kell értékelni, hogy ennek a rendszere még nem állt be. Ahogy mondani szokták, a piac még nem árazta be ezt a képzési formát, fogalmazott a dékán.

A jelentkezők létszámának a növekedését a pedagógus képzésben azzal indokolta Dr. Horváth Béla, hogy az úgynevezett Ratkó-nemzedék nyugdíjba vonulása nyomán pedagógus hiány várható, illetve már van is. Az óvodapedagógus képzés iránti megugrott érdeklődésnek három okát említette, az egyik a kötelező óvodáztatás, a másik pedig az, hogy egyre nagyobb számban jelennek meg a magánóvodák. Harmadik okként nem hallgatta el a dékán azon jelenséget sem, hogy a náluk végzettek nagyobb eséllyel tudnak külföldön munkát vállalni. Irántuk már tanulmányaik ideje alatt is van érdeklődés. Folyamatosan jelentkeznek a külföldi partner intézmények, hogy menjenek hozzájuk a hallgatók gyakorlatra, s már akkor állásajánlatot tesznek nekik, igen jó feltételekkel.

Egy országos kimutatása szerint a negyedik legjobb pedagógusképző az IGYK

Kérdésre válaszolva mondta el a dékán, hogy objektív mutatók szerint is jó a képzés színvonala. Ezt igazolják vissza a hallgatói elégedettség-mérések. A FELVI országos kimutatása szerint a kar pedagógusképzése a negyedik legjobb az országban. Dr. Horváth Béla hangsúlyozta, folyamatosan törekszenek arra, hogy az oktatók minősítéseket szerezzenek, az idén nyolc habilitált, vagy habilitál. Megfelelőnek látszik a kar marketing-politikája, amelynek keretében szisztematikusan törekszenek arra, hogy megszólítsák a középiskolásokat. Jelen vannak a megyében, a városban, a középiskolákban. Mindezek eredményeképpen egyre több hallgató érkezik a gimnáziumokból. Az idei felvételi létszám jó alap arra, hogy az Illyés Gyula Kar realizálni tudja azokat az elképzeléseket, amelyeket megfogalmazott, összegezte a dékán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!