Közélet

2014.07.25. 17:49

Plusz pénz a gyerekeknek

A szekszárdi közgyűlés pénteken délelőtt rendkívüli ülést tartott, amelyen többek között döntöttek a nyári gyermekétkeztetési támogatás összegének emeléséről.

TEOL/Venter Marianna

Képviselői mandátumról való lemondással kezdődött a megyeszékhely közgyűlésének tegnapi ülése. Az apropót az adta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök július 1-el kinevezte a Tolna Megyei Kormányhivatal  kormánymegbízottjának dr. Horváth Kálmánt, aki szekszárdi önkormányzati képviselő. A hatályos jogszabályok szerint kormánymegbízott nem lehet helyi önkormányzati képviselő, így az érintett bejelentette, hogy lemond mandátumáról. A lemondást a testület tudomásul vette, egyúttal köszönetét fejezte ki a képviselőnek eddigi munkájáért.

A közgyűlés még az áprilisi soros ülésén döntött a nyári gyermekétkeztetésre vonatkozó pályázat benyújtásáról. A pályázatban 279 gyermek állami támogatásból és 50 gyermek saját forrásból történő étkeztetését tervezték, 44 napra. A központi rendelet napi bruttó 440 forintos támogatási összeget határozott meg, így a központi költségvetésből 5.401.440 forint támogatást kapott a város, amelyhez a közgyűlés első körben 968.000 forint önerőt biztosított. Az általános iskolás gyermekek étkeztetésére meghatározott nyersanyagnorma és a rezsiköltség alapján egy ebéd előállítási költsége 591 forint, így az önkormányzatnak a nyári gyermekétkeztetés biztosításához további 151 Ft/adag többletköltséget kell finanszíroznia, amely összességében 329 adagnál 2.185. 876 forintot jelent.

A városatyák úgy határoztak, annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek az év közben megszokott minőségű, színvonalas ellátást kapják, az önkormányzat a nyári gyermekétkeztetés támogatására a fenti összegű kiegészítést biztosítja a idei költségvetés terhére. Így a város az állami támogatás mellett összesen 3.153.876 forint saját erővel járul hozzá a hátrányos helyzetű gyermekek nyári étkeztetéséhez.

A közgyűlés elé került egy javaslat, amely szerint a város önkormányzata részt venne a Fotovoltaikus rendszerek kialakítása elnevezésű uniós pályázaton, amelynek során a Garay gimnáziumban alakítanak ki napelemes rendszert. A tervezett beruházás elszámolható költsége 49.919.573 forint, siker esetén a támogatás mértéke eléri a száz százalékot. A közgyűlés jóváhagyta a pályázat benyújtását.

Kiegészítő forrást szavazott meg a testület a város közösségi közlekedésének fejlesztését célzó pályázati projekthez. Ez azért vált szükségessé, mert a tervezett beruházás becsült költsége 102.274.406 forint, a rendelkezésre álló fedezet pedig 100.924.223 forint. A 1.350.183 forint különbözetet a testület döntése alapján a költségvetés pályázati tartalék keretéből finanszírozzák.

Kiegészült az Aranykönyvi bejegyzés

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan elkészült a 2013. évi Aranykönyvi bejegyzés tervezete, amelyben az Aranykönyvi Bizottság által gyűjtött, a civil szervezetektől, kamaráktól, intézményektől elektronikus és postai úton beérkezett, a hivataltól kért és május végéig megkapott anyagok egyaránt megtalálhatóak. Az előterjesztést megtárgyalták a bizottságok, és felvette napirendjére az előző közgyűlés, ahol javaslatok történtek a kiegészítésére. A kiegészítésekkel, módosításokkal egybeszerkesztett 2013. évi Aranykönyvi bejegyzést a közgyűlés a tegnapi ülésén jóváhagyta.

Módosították a közbeszerzési tervet

Napirendre került a 2014. évi Közbeszerzési Tervének a módosítása is. Az önkormányzat részt kíván venni a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által az önkormányzati feladatok ellátásához szükséges infrastruktúra-fejlesztések és az Új Széchenyi Terv pályázatainak keretében támogatott beruházások finanszírozása céljából meghirdetett MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Programban, mert a város pályázni kíván a helyi közutak építése, felújítása és a közvilágítás fejlesztése hitelcélokra. A közgyűlés az idei közbeszerzési tervet a fentiek értelmében módosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!