Közélet

2014.07.25. 18:26

Az éléskamra sokat elárul

Nemcsak pénzt takaríthat meg, de egészségesebben is táplálkozhat az, aki időt szán a gyümölcs befőzésére, lekvár vagy szörp készítésére.

TEOL/Mauthner Ilona

Mutasd az éléskamrádat, és megmondom, milyen háziasszony vagy – mondták a nagyanyáink. Aztán eltelt pár évtized, és a nagy egyenjogúság éveiben nem igazán volt divat a házi lekvár vagy a szörp készítése. Kellett néhány "élelmiszer botrányos" év, hogy ismét divatba kerüljön az a nézet, hogy az a legegészségesebb étel, amit az ember maga készít. Sok háziasszony azzal hárítja el a lekvárkészítés feladatát, hogy minek bajlódjon vele, amikor a boltban is meg lehet vásárolni. A jobb minőségű dzsemek, befőttek drágák, és az ember nem tudja, milyen tartósítószereket tettek bele. Aki már egyszer is befőzött, az tudja, milyen jó érzés ősszel vagy télen elővenni a kamrából a nyár ízeit őrző kis üvegeket.

A bátaszéki Takácsné Kovács Anikó minden évben készít otthon lekvárt, dzsemet, befőttet, savanyúságot. – Ami az udvarban megterem, abból teszünk el télire – mondta a háromgyermekes édesanya. – A meggyből, málnából, ribizliből nemcsak lekvár, de szörp is készül. Igyekszem minimális tartósítószert használni, a befőtteket dunsztolom, úgy konzerválom. A két nagylányom is sokat segít, felcímkézzük, szépen díszítjük az üvegeket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Érdemes a befőzés befejeztével időt szánni az üvegek precíz felcímkézésére, hogy ne vesszen feledésbe (Fotó: Mártonfai)
[/caption]

Még érik a sárgabarack, az őszibarack, a szilva, a ringló, és már megjelent a piacon a nyári alma – így hát érdemes a befőzésről általában is beszélni. Noha mindenkinek van egy jó receptje, amit a mamájától, édesanyjától örökölt, az abban álló cukormennyiség nem szigorú törvény, amit mindenképpen meg kell tartani. Csökkenthetjük azt, de mivel a cukor nem csak édesít, hanem konzervál is, ha kevesebbet használunk belőle, akkor növelnünk kell a gőzölési időt vagy a tartósítószer mennyiségét.

Konzerválószerként a szalicilt vagy a benzoesavas nátriumot szokták alkalmazni, az egészségre egyik sem ártalmas. Aki idegenkedik tőlük, az ne keverje el az egész befőzendő mennyiséggel, hanem csak a gyümölcs tetejére tegye, amit felbontáskor el lehet távolítani. A befőzésnél mindig figyeljünk a zselépor csomagolásán feltüntetett adagolás ajánlására. Ha túl sokáig főzzük a keveréket, az könnyen elveszítheti a zselésítő hatását. A habot mindig távolítsuk el. A lekvárt, befőttet mindig forrón töltsük az üvegekbe.

Érdemes aszalással is foglalkozni! Egy tiszta ruhán a felaprított gyümölcsöt, zöldséget, gyógynövényt tegyük ki a napra. Az aszalást addig kell folytatni, amíg a gyümölcsök víztartalma 20-22 százalékra, a zöldségeké 7-8 százalékra csökken. Ez két-három nap alatt következik be, de a fűszernövények levelei akár néhány óra alatt megszáradnak. Az aszalványokat hűvös, száraz helyen tárolhatjuk tüll, vászon vagy papírzacskóban akár tavaszig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!