Közélet

2014.07.27. 16:13

Elkezdték a régi, lejárt engedélyű hulladéklerakó rekultivációját

A DC Dunakom Plusz Kft. kapott megbízást az önkormányzattól a régi szeméttelep rekultivációjára.

TEOL/V.T.

Puskás János ügyvezető elmondta, hogy az előzetes felmérések és az erre vonatkozó rendelet alapján fogtak hozzá a munkához. A lerakót a ’90-es évek elején létesítették, működési engedélye lejárt, Paks hat szomszédos településsel közösen új hulladéklerakót hozott létre. A teljes lerakó-komplexum – beleértve az új létesítményt is – 22,2 hektáros. Ebből a bezárt és most rekultiválandó lerakó területe 3,5 hektár. 2012.december 31-ig 324.900 köbméternyi hulladékot raktak itt le.

A feltáró fúrások szerint magas az építési törmelék, alacsony a kommunális hulladéktartalom a régi telepen, amelynek rekultivációját a hulladék áthalmozásával kezdték el. Puskás János tájékoztatása szerint a hatályos engedélyeknek megfelelő magasság és lejtés, egy kb. 30 fokos rézsű kialakítása a cél. Az északi oldal készen van, jelenleg a nyugati oldalon dolgoznak a rakodógépek. Az ügyvezető igazgató arról is beszélt, hogy korábban 800 millióra becsülték a költségeket, de a mostani számítások szerint 350 millió forintból el tudják végezni a munkát.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Folyik a hulladék áthalmozása (A szerző felvétele)
[/caption]Ennek része egy kötelező rétegrend kialakítása is.  – Ha megtörténik az áthalmozás, inert hulladékkal takarjuk le, majd vízzáró réteg, végül föld kerül rá, majd be kell füvesíteni – vázolta Puskás János. Az inert hulladék, azaz építési törmelék 30, a vízzáró réteg – jelesül agyag – 20 centiméter vastag lesz.

Címkék#Paks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!