Közélet

2014.07.27. 18:52

Verseltek és versenyeztek a slammerek

A slam poetry művelői és kedvelői adtak randevút egymásnak a hétvégén Szekszárdon. A Polip Ifjúsági Egyesület és az Alisca Slam csapat szervezésében zajló programnak az Est Café adott otthont.

TEOL/V.M.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Gábor Tamás vendégként lépett fel (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A slam poetry szóban, élőben előadott költészeti stílus, amely több műfaj vonásait elegyíti. A szöveget többnyire fejből mondja az előadó, színpadi elemekkel tarkítva. Ugyan nincs előzetes forgatókönyv, ám az egyes verseket azért előre megtervezi, begyakorolja az előadó. A slam nem klasszikus értelemben vett vers, mert nem előírás a kötött ütemes lüktetés, ugyanakkor kicsit mégis az, mert általában van benne rím, hasonlat, és a költészetre jellemző egyéb elemek.

Rapnek sem nevezhető, hiszen nincs alatta zene, ám az, hogy az utca nyelvén beszél aktuális témákról, hétköznapi dolgokról, mégis hasonlóvá teszi egy kicsit a raphez. A slam poetry egyetlen szabálya, hogy a slammernek három perce van a színpadon arra, hogy meggyőzze, meghassa, megnevettesse, egyszóval elvarázsolja a közönséget.

A szekszárdi Slam Poetry Est házigazdája a műfaj egyik legismertebb hazai képviselője, Mavrák Katalin Hugee volt. Először a vendégek, a Slam Poetry Magyarország csapatának öt tagja lépett fel, majd következett a verseny, amelyre tizenegyen neveztek be. Mindkét nem képviseltette magát a 16-28 éves korosztályban a következő eredménnyel. Első lett Schmidt Péter szekszárdi középiskolás, második Barta Szabolcs István, harmadik Erőss Emese (mindketten a Polip munkatársai).

Címkék#Szekszárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!