Közélet

2014.07.31. 10:41

A Művészetek Völgyébe érkezett az atomkamion

A Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása fesztiválturnéja harmadik helyszínére, a Művészetek Völgyébe érkezett.

Vida Tünde

A rock and roll után az elektronikus zene jutott főszerephez a Paksi Atomerőmű virtuális kezelőközpontjában, a Jövőnk Energiája kamionban.  Esti koncertjük előtt a Cloud 9+ zenekar tagjai is ellátogattak a kamionba, kipróbálva a vezérlőpult-szimulátort. Koncert közben elnémuló színpad, sötétbe burkolózó nézőtér és fény nélküli Balaton-felvidék – ezeket is modellezték az energikus elektronikus és élő zenét különlegesen ötvöző Cloud 9+ zenekar tagjai. A VOLT és az EFOTT után, az utazó kiállítás idei fesztiválturnéjának harmadik állomásán Szivák Zsolt és Koller Márk, a Cloud 9+ énekese és dobosa vette át az irányítást a magyarországi áramtermelés több mint felét adó atomerőmű szimulátora felett. A zenészek a kiállításon modellezték, miként borulna sötétbe Budapest vagy éppen a Balaton-felvidék egy teltházas koncert közben az atomerőművi áramtermelés csökkentésével.

– Az elektronikus zene, a drum & bass lüktetése, a belőle áradó energia nem sokat ér, ha egy teltházas koncert közben leáll a technika – mondta Szivák Zsolt, a banda énekese. – Külön öröm számunkra, hogy ez a kiállítás közelebb hozza az atomenergiát a fiatalokhoz és a családokhoz is, miközben igyekszik választ is adni a mindenkiben felmerülő számtalan kérdésre – tette hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mittler István az MVM Paks II. kommunikációs vezetője ad tájékoztatást a zenekar tagjainak
[/caption]

Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója azt hangsúlyozta, a Paksi Atomerőmű célja, hogy minél több fiatalhoz és családhoz vigye „házhoz” a jövőjüket és az ország versenyképességét évtizedekre meghatározó, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően biztonságos atomerőművi technológiát. Az ország minden lakosa igényli az atomerőmű által megbízhatóan termelt, megfizethető villamos energiát, ezért is volt és lesz szükség a folyamatosan magas támogatás mellett a paksi blokkok tervezett üzemidejének húszéves meghosszabbítására, továbbüzemeltetésére, illetve arra, hogy Magyarország energiabiztonságát és versenyképességét új atomerőművi blokkok erősítsék.

Az interaktív bemutató negyedik éve járja a fesztiválokat és 2009 óta az országot. Segítségével eddig már több mint 200 ezren ismerkedhettek meg az atomerőművek működésével, illetve azzal, hogy miért fontos a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartása az ország energiaellátása és gazdasága szempontjából. A kiállításon felvonul a világ összes működő atomerőműve, a harminc éve biztonságosan üzemelő Paksi Atomerőmű történelmének fontosabb pillanatai, Magyarország villamosenergia-hálózata, illetve Paks és környezetének színes élővilága is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!