Közélet

2014.07.31. 13:05

A botox a kóros izzadáson is tartósan segíthet

A túlzott verejtékezés igen kellemetlen lehet, főként, ha szagos. Mi okozza a kellemetlen szagot, és mit tehetünk ellene?

TEOL

A hónalj fokozott verejtékezése miatt kialakuló nedvesség remek teremt táptalajt a baktériumoknak. A dezodorok éppen a baktériumok által okozott szagokat fedik el, nem csökkentik magát az izzadást. Az izzadásgátlóként hirdetett termékek az ekkrin mirigy kivezető csövében húzzák össze a pórusokat, így valóban csökkentik a verejtékezést. Ezek túl gyakori használata azonban irritációhoz vezethet, sőt a hónaljban igen kellemetlen verejtékmirigy-gyulladás alakulhat ki.

Mitől válik kellemetlen szagúvá a verejték? A verejték alapvetően színtelen, szagtalan, csak néhány esetben válik kellemetlen szagúvá, elsősorban akkor, ha baktériumok szaporodnak el benne, ha olyan táplálékot vagy italt fogyasztunk, amelyik a verejtékmirigyeken keresztül választódik ki, ilyen például a fokhagyma és az erősebb alkoholok, de bizonyos gyógyszereknek, mint a B- és a C-vitamin is van ilyen hatásuk.
Mit tehetünk a szagok elkerülésére? Nem mindegy, mivel mosakszunk. A lúgos szappanok, tusfürdők rontják a bőr savas vegyhatását, így könnyebben szaporodhatnak a baktériumok. Javasolt az enyhén savas pH-jú tisztálkodószerek használatára. Elsősorban a hónalj és egyes esetekben a tenyér, a talp túlzott izzadásának kezelésére alkalmazható a botox injekció. Ez az eljárás akár egy évig tartó hatást is eredményezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!