Közélet

2014.07.31. 15:22

Bátai panasz: kis ember nagy gondja

Kifürkészhetetlen az információ útja. Egy bátai panaszos gondja németországi kitérővel jutott el az arra illetékesekhez. Segítőkész az önkormányzat is, az intézményfenntartó is.

Gyuricza Mihály

A készülő lecsó étvágygerjesztő illata árad a bátai özvegy Tolnai Lajosné konyhájából, amikor két nyári zápor között egyik hétköznap délelőtt benyitunk az udvarába. Erzsi néni főz, a kutya megkötve, a tyúkok békésén kapirgálnak – mondhatni idilli falusi hangulatba csöppenünk. Az ebédhez az alapanyagok nagyobb része az udvar felett lévő kertből származik. Az idős asszonynak jóformán egyetlen, szívesen végzett elfoglaltsága a kert rendben tartása, ahol nagyon sok minden megterem, ami egy falusi konyhára kell. Sajnos gond is van vele, pontosabban a csapadékvízzel. Ez utóbbi részben a szomszédos iskola tetejéről érkezik. Jut belőle az udvarba is, a kertbe is, sőt a pincébe is. Amíg élt, Erzsi néni férje járta a hivatalt, hatóságot, hogy megoldást kérjen tőlük a gondra, ami kívülállónak nem tűnik nagynak, az érintettnek annál inkább. Lajos bácsi néhány éve meghalt, most Erzsi néni lánya és unokája vette kézbe az ügyet. Utóbbitól, Németországból kaptuk a segítséget kérő, fotókkal illusztrált levelet is. Ebben Pámer Eszter többek között azt írja, hogy „Az iskola nem megfelelően kialakított és karbantartott ereszcsatornázása miatt nagymamám kertjét és annak szinte valamennyi növényét minden évben tönkreteszi az iskola tetőjéről a kertbe zúduló esővíz. Ez, miután a kertből kimossa a földet, sárként, iszapként folyik végig az egész udvaron. A kertben lévő pincében gyakran térdig érő víz áll...”

Erzsi néni lánya, Pámer Józsefné kalauzol bennünket a portán. Mutatja az iskolaépület tetejét, az ereszcsatornát, aztán a tercia fölötti utcáról is szemrevételezzük a helyzetet. Az iskola teteje alatt végig ereszcsatorna húzódik. Laikusként azt gondoljuk, itt lehet az egyik gond: a tetőről a csapadékvíz egy része  nem a csatornába folyik, más része meg abból zúdul az udvarba, amikor csőstől jön az Isten áldása. Az iskolaépületek egy részéről a csapadékvizet a kert felett lévő Kölcsey utcába vezetik, szintén csatorna segítségével. Ott is körülnézünk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pámer Józsefné a kertben. Mögötte a „légcsatorna”, amely a Szunyog utcába viszi a csapadékvíz egy részét, s az onnan visszajut a pincébe, udvarra (A szerző felvétele)
[/caption]

Mielőtt elköszönünk, vetünk még egy pillantást a portára, az iskola szép, piros cseréppel fedett tetejére, amelyen napelemek jelzik, a 21. században járunk. Akivel beszéltünk, mindenki segítőkész volt, megvan az akarat a probléma megoldására, amely nem állíthatja megoldhatatlan feladat elé az arra illetékeseket.

Pedig valamikor jó kis száraz pince volt

Szerény kis utca a Kölcsey nevét viselő. A házak többségén  látszik, hogy hajdan sokkal szebb napokat látott. Akárki ötlete volt is, jó gondolat, hogy nemrég az ötvenes években adott hivatalos utcanév mellett kiírták a közismertet is: Szunyog utca. Bizony, nem sugárúton járunk... Itt, a mi témánkat érintően, részben az útburkolat lehet a ludas abban, hogy Erzsi néniék régi, tégla támfalán keresztül lejut a víz a kertbe, sőt befolyik a pincébe is. Ez utóbbiról az eső által kimosott gödrök, meg a pincében lévő félméteres iszap tanúskodnak. „Pedig valamikor jó kis száraz pince volt.” Most felemelt raklapokon várja az elöntés miatt idő előtt felszedett krumpli, hogy a konyhába jusson. A víz, iszap másik része, ami nem a pincében köt ki, időnként a megművelt kerten át az udvaron folyik végiig, onnan kell vödörrel, lapáttal összegyűjteni.

Már betonoztak, de még folytatják a munkát

Az iskolaépület a mi szempontunkból nem az önkormányzathoz, hanem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szekszárdi Tankerületéhez tartozik. Hozzájuk eddig csak nagyon kevés információ jutott el a problémáról. Most, hogy felhívtuk rá a figyelmüket, megígérték, hogy megvizsgálják, és orvosolják a gond őket érintő részét, munkatársaik még a héten kimennek, és megnézik, mi a teendő. Az önkormányzat illetékessége a Szunyog utcára terjed ki, ahova a csapadékvíz egy részét vezeti az iskola ereszcsatornája. Vég István falugondnokkal a déli órákban találkoztunk a Vágóhíd utcában. Éppen az ebédet szállította kis furgonjával az arra jogosultaknak. Elmondta, a napokban lebetonozták az úttest és a támfal közötti részt, hogy a víz ne folyjon vissza se a pincébe, se az udvarba. A munkát valószínűleg folytatják, mert az útburkolattal is gondok lehetnek.

Címkék#Báta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!