Közélet

2014.08.01. 10:10

Láthatták, hogy itt mindent felülír a biztonság

Határainkon túli egyetemisták jártak szakmai gyakorlaton az atomerőműben, amely sokadszor fogad hallgatókat Erdélyből, Felvidékről és más magyarok lakta területekről.

Vida Tünde

Bő ismeretekkel gazdagodtunk, szimpatikus, nekem tetszett, jól éreztem magam. Most már, hogy közelebbről megismertem, látom, hogy nagyon szervezetten folyik a munka, ügyelnek mindenre, szerintem semmi ok a félelemre – így összegezte az atomerőműben szerzett tapasztalatait Bógyi Csilla. A felvidéki diáklány egyike annak a tizenkét határainkon túl élő magyar egyetemistának, főiskolásnak, aki lehetőséget kapott, hogy szakmai gyakorlatát az atomerőműben töltse. Csilla Farkasdon él, a Brünni Technikai Egyetemen tanul vegyészetet. Az egyetemen megismert felsőbb évesektől nagyon sok jót hallott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által kínált programról, ezért nagyon várta, hogy a diákszervezet meghirdesse a lehetőséget.

Bodnár Róbert, a szakmai gyakorlat egyik koordinátora elmondta, hogy az atomerőmű sokadszor fogad hallgatókat Erdélyből, Felvidékről és más magyarok lakta területekről. Kétszer tizenkét diák tölthet két hetet Pakson, miközben általános atomerőművi illetve saját szakterületüknek megfelelő ismeretekkel gazdagodhatnak. Elsőként az alapismereteket szerzik meg, azaz átfogó képet kapnak az atomerőmű működéséről, technológiájáról, biztonsági filozófiájáról, majd szakterületükön szereznek mélyebb ismereteket. Az idei első turnusban sok volt a vegyész, de fogadnak gépész, irányítástechnikus, olykor informatikus és környezetvédelem szakirányon tanulókat is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Sárgödör téren is jártak (A szerző felvétele)
[/caption]

A diákok az atomerőmű egyéb területein, például a Karbantartó Gyakorló Központban, az Atomenergetikai Múzeumban, a tűzoltóságon is látogatást tettek, és Pakssal, annak történelmével is ismerkedtek. A szakmai gyakorlati program célja, hogy a résztvevők személyes tapasztalatuk alapján vigyék el a Paksi Atomerőmű jó hírét látván, hogy ott a biztonság játssza a főszerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!