Közélet

2014.08.01. 17:16

Végre megszűnt a tilalom

A földművelésügyi igazgatóság szerint már nincs sem állat-egészségügyi, sem ökológiai veszélyhelyzet a korábbi vízszennyezés miatt.

Gyuricza Mihály

Mint ismeretes, tavaly szeptember végén a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárából vinasz (cukortalanított melasz) folyt ki, amely a Kisgáti-patakon keresztül eljutott a Kaposba, majd a Sióba. A szennyezés oxigénhiányos állapotot és halpusztulást okozott, de mostanra levonult az érintett vízterületről.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatósága a tavalyi eseményt követő napon - a halállomány védelmének céljából - általános halfogási tilalmat rendelt el a szennyezéssel érintett vízterületeken. Palásti Barbara, a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója, a Sió-Kapos szakaszon elrendelt halfogási tilalom feloldásával kapcsolatban most arról tájékoztatta lapunkat, hogy az igazgatóság a halgazdálkodási hatósággal egyeztetve már 2013. november 28-tól feloldotta az ezüst kárászra és a törpe harcsára vonatkozó, - a Kapos folyón és a Sió csatornán elrendelt - általános halfogási tilalmat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tavaly októberben Németh Imre aggódva figyelte a Siót, ahova több évtizede jár horgászni (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

A többi halfajt érintő tilalmat a Földművelésügyi Igazgatóság 2014. március 6-án kiadott határozatával oldotta fel. Eszerint április 1-től már nem érvényes az elrendelt tilalom a csukára, május 1-től a fogassüllőre és balinra, június 1-től a pontyra és márnára, július 1-től a kősüllőre, valamint június 30-tól az egyéb őshonos fogható halfajokra sem.

Augusztus 1-től Somogy megyében is feloldották a Kapos folyón az általános halfogási tilalmat, amelyet ott tavaly októberben rendeltek el a vízszennyezés és halpusztulás miatt – közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága. Indoklásul hozzátették, a tilalom feloldását az tette lehetővé, hogy véget ért az őshonos halfajok szaporodási időszaka, további tömeges halpusztulás nem várható, és biztosítottak az ivadékok életfeltételei. Így sem állat-egészségügyi sem ökológiai veszélyhelyzet nem áll fenn.

Várják a jelentést

Az érintett vízterületek használói közös képviseletükre ügyvédet fogadtak a cukorgyárral folytatott tárgyalásokhoz. Az ő tájékoztatása szerint még nincsenek konkrét eredményei a tárgyalásoknak, de megegyezés várható. Felhívtuk az egyik érintett horgászegyesület, a belecskai elnökét, Szeledeli Györgyöt is. Ők a Kapos 13,5 kilométeres szakaszán horgásznak. A többi hozzájuk hasonló helyzetben lévő egyesülethez hasonlóan ők is tettek feljelentést. Érdeklődésére a vizsgálatot végző Somogy Megyei Rendőrkapitányságtól az a választ kapta, hogy a vizsgálat még tart, várják a kirendelt szakértő jelentését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!