Közélet

2014.08.18. 17:13

Nő az igény a szakmákra

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően országos szinten megnőtt a szakképzés iránti igény.

TEOL

Fotó:

A Tolna megyei helyzetről Gerzsei Pétert, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Szekszárdi Tankerületének igazgatóját kérdeztük. – A megyében az állami fenntartású iskolák 2014. június 30-ai adatai alapján, az általános iskolát végzett, a 2014/15-ös tanévre beiratkozott tanulók mintegy 31 százaléka választotta valamelyik gimnáziumot, 29 százaléka szakközépiskolában, és tanulók mintegy 40 százaléka szakiskolába fog tanulni a szeptember 1-én induló új tanévben – számolt be az igazgató. Az érettségi utáni képzések iránt a megyében egyre nagyobb az érdeklődés, kiemelten az egészségügyi, vendéglátó-ipari, gépészeti, valamint a közgazdasági területeken.

A jelenlegi adatok alapján Tolnában több mint 400 fiatal kezdi ebben a formában a képzést, mintegy 22 szakmában. Az érettségizett fiatalok jelentkezését az iskolák továbbra is várják gyakorló ápoló, gyakorló csecsemő- és gyermekápoló, informatikai rendszergazda, mechatronikai technikus, kereskedő, vasúti forgalmi szolgálattevő, vasúti villamos jármű szerelője, postai üzleti ügyintéző, pedagógiai és családsegítő munkatárs szakképesítésekre a Szent László Szakképző Iskolába és a Dombóvári Apáczai Csere János Szakképző Iskolába. Továbbtanulással kapcsolatos tájékoztatást az oktatási intézmények nyújtanak. [caption id="" align="alignleft" width="334"] Gépi forgácsoló képzés az SZLTISZK szekszárdi Székhely Intézményében. Mivel ez egy hiányszakma, biztos az elhelyezkedés (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A kérdésre, melyek a legnépszerűbb szakmák a megyében Gerzsei Péter elmondta, szakiskolai képzésben a legkedveltebbek a hegesztő, a kőműves- és hidegburkoló, a gépi forgácsoló, melyek egyben hiány-szakképesítések is. Tolna megye hiányszakmái a 2014/15-ös tanévben: asztalos, ács, gépi forgácsoló, hegesztő, karosszérialakatos, kőműves és hidegburkoló, központi fűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, mezőgazdasági gazdaasszony, falusi vendéglátó, szerszámkészítő, villanyszerelő. A Szekszárdi Tankerület fenntartásában működő intézményekben a felsoroltak közül hét szakmában folyik képzés.

A hiányszakmákban tanulók szakiskolai ösztöndíjban részesülnek, melynek mértéke a tanulmányi eredménytől függően 10 000 és 30 000 forint között lehetséges havonta. A szakiskolákba felvételt nyert tanulók mintegy fele választ olyan szakmát a megyében, amely hiányszakma. Továbbra is népszerűnek számítanak a fiatalok körében a pincér, szakács, eladó szakképesítések, melyekre évek óta folyamatos igény mutatkozik. Az egészségügyi, vendéglátóipar, közgazdasági, gépészeti szakközépiskolai képzések is kedveltek.

Minden diák esélyt kap a továbbtanulásra

Speciális szakképzés Tolna megyében három intézményben biztosított mezőgazdaság, könnyűipar valamint vendéglátás területeken. A Köznevelési Hídprogramba jelentkezők létszáma nagymértékű növekedést mutat. A Hídprogramok azoknak a diákoknak adnak esélyt és lehetőséget, akik az általános iskola elvégzése után nem jutottak be középfokú iskolába, illetve akik nem tudták befejezni az általános iskolai tanulmányaikat. Célja, hogy minél kevesebben legyenek olyan fiatalok, akiknek nincs befejezett alapfokú iskolai végzettsége. Iskolarendszerű felnőttoktatás iránt is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik, elsősorban az érettségi utáni, egészségügyi szakmacsoportba tartozó szakképesítésekben.

Nem szabad halogatni a döntést az iskoláról

Növekvő telefonos, e-mailes megkeresésről tud beszámolni egy fővárosi szakképző iskolát fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, Virág Gergő. Mint nyilatkozta, ez a rövid időszak is elegendő volt arra, hogy a beiratkozók száma meredek emelkedésnek induljon, és ez a helyzet csak fokozódni fog, mert sokan augusztus második felében hoznak csak döntést arról, mit és hol szeretnének tanulni, csak ekkor gondolkodnak el komolyan arról, hogy mivel és hogyan töltsék hasznosan és építően fiatal éveik közül azt, vagy azokat az esztendőket, amíg újra megpróbálkozhatnak a felsőoktatási felvételivel. Az elnök arra figyelmezteti a fiatalokat, hogy ne halogassák a döntést, ne hagyják a tanév kezdete előtti napokra.

Címkék#iskolások

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!