Közélet

2014.08.19. 16:27

Nem csak tervezni tudnak

Az elmúlt évek azt bizonyítják: a szedresiek nemcsak tervezni, de elképzeléseiket megvalósítani is képesek. Akárcsak a negyedik alkalommal megrendezett falunap, az elmúlt négy év is sikeres volt.

TEOL/Budavári Kata

A jövő elkezdődött Szedresben. Az elmúlt évek mindegyikében jelentős fejlesztések történtek a településen, de a község vezetése továbbra is tele van tervekkel. Ahogy Kovács János polgármester fogalmaz: feladat van bőven. Sürgető az óvoda bővítése, átépítése, a szükséges tervvel és az építési engedéllyel már rendelkezik az önkormányzat. A volt katolikus iskolát közösségi házzá, könyvtárrá alakítanák át, de sor kerülne a művelődési ház és a polgármesteri hivatal renoválására is. Nagy fegyvertény viszont, hogy a végéhez közeledik az iskola épületének energetikai korszerűsítése, és hogy állnak az új sportöltöző falai. Szedresben az elmúlt időszakban mindig valami újba botlott az ember, szépültek a parkok, játszóterek, és egyre korszerűbbek, kényelmesebbek a közintézményeknek helyet adó épületek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nyolcszáz adag gulyásleves készült a falunapon a község ebédjére. A szedresi konyhán ez sem okozott gondot (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]Megszépült az orvoslakás és a védőnői szolgálat épülete. A lakás új nyílászárókat kapott, hőszigetelték, és a kerítést is lecserélték. A tanácsadóban teljeskörű a változás: nemcsak az elektromos- és vízhálózat új, de a fűtésrendszer, sőt, az eszközök, berendezések is. Megtörtént a Zrínyi utca szélesítése, elkészült a járda és a vízelvezető árok. Megújult a református templom, a katolikus templom új tetőt kapott. A központban lévő parkból térköves sétányt alakítottak ki, mely a falu lakói, illetve az idelátogatók kényelmét szolgálja.

De nemcsak az elmúlt négy év volt sikeres, hanem a negyedik alkalommal megrendezett falunap is. Szombaton már délelőtt nagy volt a tumultus az iskola udvarán. Akárcsak tavaly, most is a pécsi Band of Street zenéjére készültek szabad tűzön az ételek. Az ugrálóvár, a népi és ügyességi játékok igen népszerűek voltak a gyerekek körében, a délelőtt slágere azonban a habparty volt, melyről a megyei katasztrófavédelem munkatársai gondoskodtak. A tapasztalt szülők már eleve törölközőkkel felszerelkezve érkeztek, melyekre szükség is volt, miután a második adag habból előkerültek a csemeték.

A futballpályán az ilyenkor szokásos kispályás bajnokság zajlott, a konyhán pedig Dombi Józsefné irányításával a falu ebédje készült. A szakács elmondta: általában 250 emberre főznek, most azonban 800 éhes száj várta a gulyást. A falunapot most már hagyományosan az önkormányzat a civilekkel, vállalkozókkal közösen szervezi. A programból nem hiányozhatnak a helyi és környékbeli fellépők, de a sztárvendégek sem. Idén Kadlott Karcsival, Nótár Mary-vel, Éles Istvánnal, Abba Show-val, ugyanakkor Szedres Csillagaival, györkönyi vendégekkel, Operett Trióval, Pecze Istvánékkal, a Bartina zenekarral és a gyerekeknek szóló Kincses Színház előadásával erősítettek a szervezők.

Bíznak a közösségben

Ahogy a közös szervezésű falunap is bizonyítja, a szedresiek bíznak a közösség erejében. Kovács János polgármester nem először mondta: örömmel tölti el, hogy a községben működő egyházakkal, társadalmi és civil szervezetekkel és a vállalkozókkal is folyamatos az együttműködés és az együttgondolkodás. A település lakóit is egyre inkább be lehet vonni a község életébe. A faluvezető szerint ez is, vagyis az összetartozás erősítése is feladatuk. Ezt segítik az olyan ünnepek, mint a falu karácsonya, a roma emléknap vagy a tavalyi Bezerédj emlék év rendezvényei. És ezt célozza az az elképzelés is, mely a fiatalok letelepedését segítené. Az önkormányzat házhelyeket vásárolt, melyekre önkormányzati lakásokat épít a tervek szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!