Közélet

2014.08.19. 16:34

Aki akar, talál magának munkát

Aki akar, dolgozhat a pörbölyiek közül, itt nem szükséges munkanélkülinek lenni.

TEOL/Gy.M.

Javul a pörbölyi ivóvíz minősége, egy pályázatnak köszönhetően – ezzel kezdte a tájékoztatást Sipos Lajos, a település polgármestere. A pörbölyi hálózat, amely viszonylag új, nem nagy gondot okozott eddig sem, de az alacsony lakosságszámból, pontosabban a nem túl nagy fogyasztásból adódóan itt viszonylag sok a pangó, az utcák végén a vezetékben lassan cserélődő víz. Ugyancsak a település nagysága jelent hátrányt az önkormányzatnál dolgozókra is: kevesen vannak. Egy állandó dolgozó van, keddenként az adóügyes, szerdánként a jegyző, és ha szükség van rá, akkor péntekenként a pénzügyes érkezik.

A pályázatoknál szintén előjön a település alacsony lélekszáma mert sok esetben ez hátrányos. A polgármester úgy látja, néha ezért maradnak le mások mögött. Pályázati téma a kamerarendszer kiépítése is. Sajnos legutóbb nem nyertek, pedig szükség lenne rá. A nyári időszakban gyakrabban látogatják a bűnözők a falut, részben a közlekedési adottságoknak „köszönhetően”. Visznek mindent, csirkét, műszaki eszközt, még malacot is. Vannak jó dolgok is Pörbölyön, a polgármester szerint, itt aki akar, az dolgozhat, aki pedig nem, az csak magát okolhatja.

A „Zöld út” pályázat keretében egy gyerekjátszóteret és egy 120 négyzetméteres faszerkezetes épületet szeretnének építeni a sportpálya közelébe, de ez egyelőre „a jövő zenéje”, akár csak a kerékpárút. Az M6-osnak ők nem csak az előnyét élvezik, jut nekik a hátrányokból is. A falun át közlekedő járművek száma nagyon megnőtt. Nemrég, rövid idő alatt két kamion is felborult a központtól 2-300 méterre. Mindenképpen szükségesnek tartják egy közlekedési lámpa felállítását.
Sok még a tennivaló, amit Sipos Lajos az itt élőkkel együtt szeretne megoldani, ezért is határozta el, hogy a választásokon ismét indul a polgármesteri posztért.

Jól minősült az együttes

Pörbölyi Hagyományőrző Egyesület elnöke, Szalai Anikó elmondta, 1982-ben tizenketten alakították meg, most összesen harmincöten vannak az egyesületben. Célként tűzték maguk elé a summás dalok, szokások felelevenítését. Később Bogár István, a Sárköz kiváló ismerője a tájegység népművészete felé irányította őket. Farkas Tibor művészeti vezető is így gondolta. Repertoárjukban vannak szatmári táncok, somogyi botos és természetesen sárközi táncok és dalok. A régi minősítő rendszerben ezüst és bronz minősítést értek el, tavaly Kapuváron megkapták a „Jól minősült együttes” címet. Általában a bátai Pántlika tamburazenekar kíséri őket. Hetenként egyszer próbálnak.

Hagyományos falunap

Augusztus 16-án tartották a hagyományos falunapot. Természetesen most is volt főzőverseny, sok bográcsban rotyogott az étel: mindenki azt főzött, amit akart, pontosabban amit magas színvonalon el tudott készíteni. Csak ez utóbbi program úgy kétszáz-kétszázötven embert mozgatott meg. A művelődési házban volt a kulturális műsor, amelyen fellépett a Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptáncegyüttes, a sükösdi Ripityom Néptánc Együttes, a Pörbölyi Népdalkör és Citerazenekar Egyesület, a Pörbölyi Hagyományőrző Egyesület és a Pántlika Tamburazenekar. Este nyolckor kezdődött a bál. Most is sokan jöttek haza a korábban itt lakók közül, meghívtak ismerősöket, barátokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!