Közélet

2014.08.20. 18:26

Több mint ezer éve járunk a Szent István mutatta úton

Megyeszerte ünnepségeket tartottak Szent István király és az új kenyér tiszteletére. Tolnában változatos program várta a közönséget a városokban és a kisebb településeken egyaránt. Az emelkedett megemlékezések, kitűntetések mellett voltak színes, szórakoztató és művészeti programok is.

TEOL

Fotó:

Bonyhádon a hagyományoknak megfelelően a művelődési ház előtt tartották az ünnepi megemlékezést, amelyen részt vett Potápi Árpád, nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Ünnepi beszédében Filóné Ferencz Ibolya alpolgármester, a hely szellemének megfelelően, a Wass Albert szobor közvetlen szomszédságában, őt idézte. Egyebek mellett ezen sorokat: Hontalan vagyok, mert vallom, hogy a gondolat szabad, /mert hazám ott van a Kárpátok alatt/ és népem a magyar. Ki tudná jobban értékelni szent királyunk által megteremtett, megalapozott hont, mint éppen a hazájától megfosztott ember?

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bonyhádon a katolikus plébános, az evangélikus, a református és a baptista lelkész áldotta meg az új kenyeret az augusztus 20-i ünnepségen (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]Szent István művéről szólva a szónok elmondta: ő az, aki a magyar nép letelepítésével, az államalapítással otthont, hazát adott nekünk, amelyet tűzzel és vassal meg is védett, meg is tartott számunkra. A kenyér a magyar ember számára mindig is az életet, a megélhetést, az otthont jelentette, folytatta az alpolgármester. Kiemelte még, hogy Szent István megmutatta azt az utat is, amelyen járva több mint ezer évig meg tudott maradni nemzetünk és ez az út a kereszténység útja.

Legyünk büszkék ezeréves örökségünkre, és járjunk emelt fővel a Szent Istváni úton, mondta ünnepi beszédében Filóné Ferencz Ibolya. Végezetül ismét Wass Albert költeményét idézte, amelynek befejező sorai zárták a beszédet: És maradok ezen az úton, míg csak élek/ Töretlen hittel ember és magyar. Miután az egyházak képviselői megáldották, az alpolgármester szegte meg az új kenyeret, majd szétosztották az ünneplő közönség között.

A képviselő-testület 1997-ben alapította a Merész Konrád-díjat, amellyel az oktató-nevelő munkában, illetve a tehetséggondozás területén kiemelkedő eredményt elért emberek szerepvállalását ismerik el. A díjban az idén Nikolov Tamásné, Istenes Gizella, nyugalmazott óvónő részesült, aki meghatottan mondott köszönetet az elismerésért. A hagyományoknak a megfelelően az idén is az ünnepségen adták át a Virágos Bonyhádért díjat.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!