Közélet

2014.08.21. 09:28

Sorra járták az ellenőrök, a büféket, falatozókat, fagyizókat

A korábbiak a töredékére csökkent az ételmérgezések száma hazánkban 2000 óta, kisebb-nagyobb hullámzással. Ugyanez vonatkozik Tolna megyére is, idén májusban azonban megszaporodtak megyénkben a szórványos szalmonella megbetegedések.

TEOL/Ihárosi Ibolya

Fotó:

A nyári ellenőrzések tapasztalatairól kérdeztük a Tolna Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságát. A kapott tájékoztatás szerint az ellenőrzések első szakaszában, július 1-jétől 31-ig a megyei kormányhivatal élelmiszer ellenőrei 83 ellenőrzés során, 4 esetben 363 312 forint bírságot szabtak ki.
Vizsgálták a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyen működő vendéglátó létesítményeket: büféket, falatozókat, cukrászdákat, fagylaltozókat, éttermeket és kereskedelmi egységeket. Az ellenőrök hat alkalommal kifogásolták az üzletek tisztaságát, négy esetben találták alkalmatlannak a műszaki berendezéseket, három helyen pedig a mosogatás technológiája nem volt megfelelő.
Két üzlet működését a higiéniai hibák kijavításáig felfüggesztették, szintén két üzletet pedig figyelmeztetésben részesítettek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Tolna Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága szakemberei ellenőrzés közben (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]Az ételmérgezések száma hazánkban 2000 óta kisebb-nagyobb hullámzással, de a korábbiak töredékére csökkent, s ugyanez vonatkozik megyénkre is.
Szalmonella járvány közel két évtizede nem volt a megyében, 2014 májusában viszont megszaporodtak Tolna megyében a szórványos szalmonella megbetegedések. Ennek sajátossága az volt, hogy nem egyszerre betegedett meg sok ember – ahogy általában ezen járványok során megszokott – hanem hosszan elhúzódóan a megye tíz településén fordult elő, és általában csak egy-két személyt érintett. Május 18-án regisztrálták az első beteget, június 30-án pedig az utolsót. Ezen időszak alatt Tolna megye 12 településén 45 szalmonellás megbetegedés volt, ebből 25 Kakasdon.

Mivel a legtöbb megbetegedés ebben a községben történt, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv munkatársaival közösen járványügyi vizsgálatot végeztek. Ellenőrizték az összes élelmiszer előállítót és forgalmazót. Több helyen higiéniai hibákat tártak fel az ellenőrök: nem volt megfelelően elkülönítve a tiszta és a szennyezett övezet, nem volt megfelelő a szakosított hűtés, hiányzott az elkülönített gyümölcsmosó. A különböző ételekből, késztermékekből, alapanyagokból, valamint a gyártási felületekről mintákat vettek. Ezek közül több esetben is határérték feletti csíraszámot jeleztek vissza a vizsgáló laboratóriumok, melyek üzemelési-higiéniai hiányosságokra utaltak. A megbetegedéseket okozó Salmonella Typhimurium törzset a vizsgálatok nem mutattak ki.

Egy helyen a fertőtlenítő mosogató- és kézmosószer a laboratóriumi visszajelzés alapján hatástalannak bizonyult. Ezen előállítóknál teljes körű takarítást, fertőtlenítést rendeltek el. Egy esetben a higiéniai hiányosságok felszámolásáig felfüggesztették a létesítmény tevékenységét, és bírságot szabtak ki. Intézkedéseinknek köszönhetően a szórványos megbetegedések megszűntek, viszont a fertőzések forrásának felderítését akadályozta, hogy a betegek a legtöbb esetben késve fordultak orvoshoz, s addigra már nem volt meg a megbetegedést okozó élelmiszer.

Az országos ellenőrzések eddigi tapasztalatai

Mintegy 4000 ellenőrzés során eddig 37 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nyári ellenőrzések első szakaszában. A vizsgálatok augusztus végéig folytatódnak. Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta: az eddigi vizsgálatok közül a legtöbbet, 1745-öt élelmiszer-forgalmazóknál végezték, ezen kívül 1454 vendéglátó létesítményt és 415 élelmiszer-előállító helyet is ellenőriztek. Az első szakasz részeredményei alapján 25 esetben kellett elrendelni a tevékenység korlátozását, 118 alkalommal figyelmeztettek és 251 estben bírságoltak a szakemberek. Szólt arról is, hogy a hatóság megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóságaival közösen kiemelt figyelmet fordított a nyári időszakhoz kapcsolódó zöldség-gyümölcs forgalmazásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!