Közélet

2014.08.21. 17:38

A tiszta és egészséges város

Pakson az egyik legfontosabb alapelv az értékek védelme: legyenek azok épületek, utak, intézmények, szolgáltatások, szervezetek, hagyományok vagy a múlt értékei. Az elmúlt években jó minőségű és minden területre kiterjedő fejlesztéseket sikerült megvalósítani, jelentős uniós pénzeket irányítva a városba.

TEOL/Vida Tünde

– Gyakran hallani, hogy „Pakson van pénz, itt könnyű gazdálkodni”. Pedig ennek a helyzetnek is megvannak a sajátos nehézségei. Sokan éreznek vágyat osztogatásra, hoznának nem kellően megalapozott fejlesztési döntéseket. Minden település vezetése számára komoly felelősség, hogy hova helyezi a hangsúlyt a városrészek fejlesztésének tervezésekor, vélekedik Tell Edit alpolgármester, aki szerint egyensúlyra kell törekedni és ezzel a együtt forrásokat sem szabad elaprózni.

Paks kiterjedt intézményrendszert működtet: a lakosság megszokta és igényli a magas színvonalú és széles körű szolgáltatásokat. Mivel a rendszer nem pazarló, a kistérség településein élők számára is biztosítani tudja a magyar átlag feletti minőségű egészségügyi, oktatási és kulturális ellátást. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy bár sok kistérségi társulás felbomlott az országban, a paksi változatlan formában működik tovább, és ennek is köszönhető, hogy a Paksi Járás Tengelic csatlakozásával kibővült településszámmal működik.

Paks saját cégeivel biztosítja a közszolgáltatásokat. – Teszi ezt azért, hogy biztonságos és jó minőségű legyen az ellátás színvonala – fogalmaz Tell Edit. A négy gazdasági társaság eredményesen működik, a Paksi Ipari Park Kft. munkájának köszönhetően sorra épülnek az új üzemek az ipari parkban, a Paksi Hulladékgazdálkodási Kft. hét településen végzi a hulladékszállítást-és kezelést, a DC Dunakom Plusznak köszönhetően alapvetően nincs gond a közterületek tisztaságával, a városüzemeltetési feladatok ellátásával. A Paksi Vízmű Kft.-ből regionális szolgáltató alakult. Ezek a cégek elkötelezettek a helyi emberek foglalkoztatásában, bevonhatók a közmunkaprogramba, és beruházóként, kivitelezőként is segítik az önkormányzatot. Az inkubátorház, a ciklus egyik nagyberuházása, a Paksi Ipari Park Kft. irányítása alatt készült el, a Paksi Ipari Park Kft. a gyógyászati központ építtetője is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A gyógyászati központ a város és a vonzáskörzetében lévő 13 település ellátását végzi (Fotó: TN)
[/caption]A városvezetés hétéves gazdasági programjában fontos feladatként jelölte meg az egészségügyi szolgáltatások és intézmények fejlesztését. Az említett gazdasági programban megfogalmazott célok szinte teljes körűen megvalósultak az elmúlt hét év során – húzta alá az alpolgármester, aki fontos tényként említi, hogy a városvezetés szoros kapcsolatot tart fenn az atomerőmű vezetésével.

Ez a jól működő kapcsolat is hozzájárul ahhoz, hogy Pakson egyenletes a fejlődés. Védjük értékeinket: legyenek azok épületek, utak, intézmények, szervezetek, hagyományaink vagy a múltunk. Erős a szociális háló, értelmes diskurzust alakítottunk ki a kisebbségekkel – különös tekintettel a helyi cigányságra. A közművelődés, a sport, az egészségügy területén megvalósított fejlesztéseink, a városi alapinfrastruktúra megújítása mind hozzájárultak a város harmonikus fejlődéséhez, az itt élők komfortérzetének növeléséhez. Reményeim szerint ez a jövőben sem lesz másként – mondja Tell Edit alpolgármester.

Önerőből finanszírozta a város a gyógyászati centrum megépítését

A város vezetése 2009-ben döntött arról, hogy a két évtizede fellelt gyógyvíz felhasználására megépíti a kistérség igényeire alapozott, „szükséges és elégséges léptékű gyógyászati intézményt és gyógyfürdőt”. Egyértelmű célként fogalmazódott meg, hogy ne egy wellness központot építsenek, hanem a lakosság egészségi állapotának javítását szolgáló gyógyászati centrumot. Az építés egymilliárd forintot meghaladó költségét a város önerőből finanszírozta.

A megnyitás lehetővé tette, a szakrendelések egy helyre való költözését, így több ellátás könnyebben elérhetővé vált az új centrumban, aminek kiváló az elhelyezkedése. A Paksi Gyógyászati Központ a város és a vonzáskörzetében elhelyezkedő 13 település egészségügyi ellátását végzi szakrendelésein, gondozóintézetein keresztül. Az új létesítményben elérhető fürdőgyógyászati kezelések is elsősorban a vonzáskörzet betegeinek gyógyulását szolgálják.

A megnyitás lehetővé tette, a szakrendelések egy helyre való költözését, így több ellátás könnyebben elérhetővé vált az új centrumban, aminek kiváló az elhelyezkedése. A Paksi Gyógyászati Központ a város és a vonzáskörzetében elhelyezkedő 13 település egészségügyi ellátását végzi szakrendelésein, gondozóintézetein keresztül. Az új létesítményben elérhető fürdőgyógyászati kezelések is elsősorban a vonzáskörzet betegeinek gyógyulását szolgálják. A gyógyászati központ a város és a vonzáskörzetében lévő 13 település ellátását végzi (Fotó: TN) -->

Címkék#Paks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!