Közélet

2014.08.26. 09:46

A roncsokból 41 sérültet és 11 halottat emeltek ki

Kevesebb tűzeset, de több műszaki mentés volt az elmúlt fél évben, összegezte az időszak eseményeit dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Hanol Erzsébet

Fotó:

– Nehéz időszak áll mögöttünk – mondta dr. Balázs Gábor tűzoltó alezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató az év első félévét értékelő tiszti értekezleten. – Bár az események, vonulások száma hasonlóan alakult, mint 2013 azonos időszakában – tette hozzá. A tűzesetek száma jelentősen csökkent, ami egyrészt a megelőző hatósági munkának, másrészt a lakosság nagyobb odafigyelésének köszönhető. Az esetek főként első fokozatúak voltak, vagyis nem igényelték speciális, különleges, nagy erők bevonását. Ám sajnálatosan két életet is követelt idén tűzeset, mindkét áldozat februárban, egy dombóvári elhagyatott ház kigyulladása miatt hunyt el. Műszaki mentés több volt az első félévben, január óta 41 sérült és 11 halott kiemelésében segítettek a megye tűzoltói a baleseteknél.

Dr. Balázs Gábor azt is hangsúlyozta, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek szintén számos káreset felszámolásában részt vettek. Nyolc egyesület önkéntesei 24 tűzesetnél és 21 műszaki mentésnél avatkoztak be. A bonyhádi és a dunaföldvári önkéntes tűzoltó egyesület tevékenységét külön is kiemelte az igazgató, melyek közül utóbbi május elseje óta önálló beavatkozóként működik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A megye tűzoltói 41 sérült és 11 halott kiemelésében segítettek az év első felében. A műszaki mentések száma nőtt a tavalyi adatokhoz képest (archív felvétel)
[/caption]

A Paksi Atomerőmű létesítményi tűzoltósága kapcsán dr. Balázs Gábor elmondta, hogy az előző évhez hasonlóan 2014 első félévében is önállóan számolták fel a káreseteiket, hivatásos tűzoltó-parancsnokság segítségét nem kellett igénybe venniük.

Az igazgatóság illetékességi területén 3 felső, 10 alsó küszöbértékű, valamint 17 küszöbérték alatti üzem működik, melyek területén sem üzemzavar, sem baleset nem történt.

Az integrált hatósági tevékenység mind megyei, mind kirendeltségi szinten megjelenik – mondta az igazgató. Tűzvédelmi szakterületen supervisori ellenőrzéseket zenés, táncos szórakozóhelyek, üzemanyagtöltő-állomások, valamint kockázati helyszínnek minősülő erdő-vegetációs területeken hajtottak végre. Polgári védelmi szakterületen 876 kockázati helyszínt vontak ellenőrzés alá, ez magában foglalja a halastavak és víztározók, a települések belterületi vízelvezetői, vagy a befogadó és gyülekező helyek állapotának vizsgálatát. Ezek a tervszerűen végrehajtott ellenőrzések jó alapot adnak egy esetleges káresemény mérséklésére és hatékony felszámolására – tette hozzá dr. Balázs Gábor. Iparbiztonsági szakterületen a veszélyes anyaggal tevékenységet folytató üzemek területén végeztek a katasztrófavédelem részéről  supervisori ellenőrzéseket, több társhatóság bevonásával. Mindemellett a kirendeltségek szakemberei közúton 106, vízen 11, vasúton 19 alkalommal ellenőrizték a veszélyes áruk szállítási szabályainak betartását. Intézkedésre nyolc esetben volt szükség. Baleset szerencsére nem történt veszélyes áruk szállítása közben.

A következő időszak főbb feladatait meghatározva az igazgató a gáz csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatát, valamint a hulladékszállítás és a kéményseprő-ipari közszolgáltatás hatósági felügyeletét emelte ki.

Martinka István 45 éves jubileumi elismerést kapott

Az államalapítás tiszteletére ünnepi megemlékezést tartottak augusztus 19-én a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, ahol díjakat is átadtak, összesen tizenkilencen kaptak valamilyen elismerést. Martinka István tűzoltó alezredes, a dombóvári katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője 45 éves jubileumi jutalomban részesült. Életútját, erkölcsi példamutatását, a szervezethez való lojalitását és szakmai elhivatottságát dr. Balázs Gábor megyei katasztrófavédelmi igazgató példaként állította az egész állomány elé. Martinka István hosszú ideig a tamási tűzoltóságon szolgált, huszonöt éven keresztül parancsnoki beosztást töltött be. A szervezeti változások óta, 2012. április 1-jétől látja el feladatait a dombóvári katasztrófavédelmi kirendeltségen. Emellett tagja a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!