Közélet

2014.08.26. 14:04

Megszépült és nevet kapott a község ötven éves óvodája

Két csoportban, kényelmes és korszerű körülmények között foglalkoznak a gyerekekkel a pusztahencsei intézményben.

Vida T.

Ötven éve működik Pusztahencsén óvoda. A jeles évfordulóra Megyesi Istvánné egykori óvodavezető visszaemlékezését az önkormányzat szép kivitelű kiadványban jelentette meg, az intézménynek nevet adott és a falunapon szép ünnepséget tartottak. Megyesi Istvánné itt is elmondta, hogy Pusztahencsén a múlt század közepén merült fel az igény arra, hogy a gazdálkodásból élő családok legkisebb gyermekeit felügyelje valaki, amíg a szülők és nagyobb gyerekek a földeken dolgoztak. Az első napközi 1947. július 14-én indult, ami valójában gyermekfelügyelet volt, nevelő munkát még nem végeztek.

Az Időszakos Napközi Otthonos Óvoda 1963 szeptemberében, a Kossuth utcában nyitotta meg a kapuit egy hosszú parasztházban. Megyesi Istvánné 1964. augusztus 1-jén vette át pályakezdődként az óvoda vezetését. Az épület állagának romlása miatt az iskola egy megüresedett szárnyába, a jelenlegi helyre került az óvoda, Megyesi Istvánné szavai szerint nagy lelkesedéssel kezdték az 1981/82-es tanévet az ötven férőhelyes, tágas, világos épületben, ahol zsibongó, öltözők, csempézett mosdók szolgálták a kényelmet, még óvónői és betegszoba is lett.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Falunapon megünnepelték az óvoda kerek évfordulóját is
[/caption]

Lengyel Jánosné polgármester az ünnepségen mondott köszöntőjében elmondta, hogy mint szülő segédkezett a költözésben, az új óvoda berendezésében. Néhány év szünet után, már mint polgármester került kapcsolatba az intézménnyel. – Az idő eljárt, és az új óvodából régi lett. Egyre több panasz érkezett a vizesblokkra, és a tető is több helyen beázott – mondta, majd beszámolt arról, hogy 2002-ben pályázatból kicserélték a tetőt, 2005-ben a nyílászárókat, és hőszigetelést is végeztek.

Az intézményben van néptánc oktatás, hittan, gyógypedagógiai foglalkozás, logopédia, állatasszisztált terápiás foglalkozás és testnevelés, így egyre többször felmerült az igény, hogy legyen egy foglalkoztató. Molnár Adrienn óvodavezető szorgalmazta, majd megírta a beruházáshoz szükséges pályázatot, így a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány támogatásával idén nyáron új vizesblokkot alakítottak ki a régi iroda helyén, a régi mosdóból pedig foglalkoztató lett. Felújították az elektromos hálózatot, a padló burkolatokat, elkészült az akadálymentesítés. A 12 millió forintos költség zömét, 10 milliót adott az alapítvány, a fennmaradó kétmilliót és az új berendezési tárgyak megvásárlását az önkormányzat saját költségvetéséből biztosította. A szépen felújított intézmény neve Csicsergő óvoda lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!