Közélet

2014.08.26. 16:41

Nem szégyen, de hasznos az idénymunka

Nyár végén, ősz elején megszaporodik az idénymunkások száma. Sokba kerülhet az, ha valaki nem jelenti be a dolgozóit.

Mauthner Ilona

Szinte valamennyi gyümölcsbõl kevesebb temett Somogyban az átlagosnál, a cseresznye, a meggy csak fele, a szilva és várghatóan az alma, a fele termést hozta mint a korábbi években

Fotó: Somogyi Hírlap

Az őcsényi Horváth Aranka évek óta ugyanannál a vállalkozónál dolgozik, amikor beérik az őszibarack, majd a szilva. Így két hétig folyamatosan - ha nem esik az eső - szedik a gyümölcsöt, amit a tulajdonos a nagybani piacon értékesít. Minden reggel bejelentik a 8-10 embert, majd kezdődik a munka, ami reggel 7-től délután 4 óráig tart, és 4000 forintot fizetnek érte naponta. Aranka az így összegyűjtött pénzből a felnőtt gyerekeit támogatja, s nagyon örül, hogy tud adni nekik egy kis pénzt. Azzal nincs tisztában, hogy adóbevallás idején be kell-e vallania az idénymunkában kapott pénzét.

Barlai Krisztina, a NAV Dél-dunántúli igazgatóságának sajtóreferense elmondta, sok embert érint az egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony, a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, valamint az alkalmi munka. Az így szerzett jövedelmet akkor kell bevallani, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétel meghaladja az e foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (idén 4670 Ft/nap) szorzatát (a továbbiakban: mentesített keretösszeg). Ebben az esetben jövedelemként kizárólag a mentesített keretösszeget meghaladó részt kell figyelembe venni és bevallani a 1453-as „A” lap első sorának „d” oszlopában.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Érik a szilva, az alma, a barack és a szőlő is, nagy szükség van a mezőgazdaságban az ügyes kezű alkalmi munkásokra (illusztráció)
[/caption]

A számítást az alábbi példa is szemlélteti: ha a foglalkoztatás napjainak száma 10 és az ezért kapott jövedelem 50 000 forint, akkor ebből kell kivonni a mentesített keretösszeget, ami ez esetben 10x4670=46.700 forint, és az adóbevallás 1. sorában a 3300 forint különbözetet kell szerepeltetni. A mentesített keretösszeget meghaladó jövedelmet abban az esetben is szerepeltetni kell, ha az adózónak más bevallási kötelezettség alá eső jövedelme nem volt 2014-ben.

A szekszárdi Simon Ilona a férjének segít szüret idején, minden reggel bejelenti az alkalmi munkavállalókat. Hét óra előtt egy jelenléti ívet töltenek ki a dolgozók, akiknek az adatait (anyja neve, taj-szám, adószám, lakcím) már korábban összegyűjtötte. A jelenléti alapján jelenti be elektronikus úton a munkásokat. Ez már rutinból megy, és csak pár percet vesz igénybe. Ezt követően kezdődhet a munka. Délután pedig egy kifizetési lapot kell aláírniuk az embereknek, ez alapján kapják meg a járandóságukat. Minden év végén mindenki, aki akár egyetlen napot is dolgozott a szüret idején, egy igazolást kap arról, hogy mennyi pénzt fizettek be utánuk, és hány napot dolgoztak a vállalkozónál.

Az egyszerűsített foglalkoztatásnál – mezőgazdasági idénymunka esetén – a munkáltatónak napi 500 forintot kell befizetni minden dolgozó után. – Ez az összeg kiváltja a járulékokat, így se a munkavállalónak, se a munkáltatónak más összeget nem kell befizetnie – mondták kérdésünkre a megyei kormányhivatal munkaügyi központjában. Ezek a napok beszámítanak a munkavállalók szolgálati idejébe, vagyis a nyugdíj alapba, sőt baleseti ellátásra és álláskeresési ellátásra is jogosítanak. Más ellátásra viszont nem, így táppénz se jár utánuk, és nem váltja ki az egészségügyi járadékot sem. Alkalmi munkát az álláskeresési támogatás folyósítása alatt is lehet vállalni.

Őstermelő is alkalmazhat idénymunkást

Olvasóink közül többen is kérdezték, hogy őstermelőként regisztrált személy (akinek nincs egyetlen főállású munkavállalója sem) megteheti-e, hogy szüretnél egyszerre több, mondjuk 10 embert alkalmi munkavállalóként, egyszerűsített foglalkoztatással dolgoztasson. Egy általunk megkérdezett adózási szakember elmondta, a munkáltató (lehet az őstermelő is) egy évben 365-ször foglalkoztathat alkalmi munkavállalót. Ennek a keretszámnak a beosztása a munkáltató belátására van bízva. Tehát, ha valaki tíz napig szüretel, napi 20 emberrel, akkor 200-at használ el a keretszámából. Az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetés mértéke mezőgazdasági idénymunkánál napi 500 forint személyenként, turisztikai idénymunkánál is 500 forint, alkalmi munka esetén pedig 1000 forint. Az egyszerűsített munkavégzés nem haladhatja meg az évi 120 napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!