Közélet

2014.08.27. 09:58

Kisvejkén a fejlesztés és a munkahelyteremtés a cél

Ciklusokat átívelő, tudatos építkezés zajlik Kisvejkén a község fejlesztése és az ott élők könnyebb boldogulása érdekében. A befektetett energia szárba szökkent a gyümölcstermelő térségben.

Vizin Balázs

– Az elmúlt 24 évben azt tartottam szem előtt, miként lehetne települési szinten előrébb lépni, hogy a falu fejlesztése mellett az itt élőknek könnyebb legyen az élete. Mindent ennek érdekében tettem, legjobb tudásom szerint, szívvel-lélekkel – emlékezett vissza Höfler József. Kisvejke polgármestere úgy véli, a képviselő-testületi tagokkal, a gazdákkal és a lakossággal végzett közös munkájuk gyümölcsözőnek bizonyult, amelyet a fejlesztések és a programok is igazolnak.

Kis település lévén csak pályázati támogatással tudtak egyről a kettőre jutni, ezért olyan beruházásokat valósítottak meg, amelyekre külső forrást nyertek – s amelyekhez minimális önerő szükségeltetett. Örömmel számolt be arról, hogy elkészült a polgármesteri hivatal felújítása. A kor igényeinek megfelelő épület biztosít helyet a nemzetiségi önkormányzatoknak, a körzeti megbízottnak és a járási ügysegédnek is.
A közösségi élet felpezsdítéséhez szolgál helyszínül a Kultúrház, amely ugyancsak komplex felújítás után van. A tetőszerkezet és a nyílászárók, valamint a vizesblokk rendbe tétele mellett új színpad is került az intézménybe, amelyet előszeretettel használnak a helyiek. Akárcsak az Integrált Közösségi Szolgáltató Teret (IKSZT). A korábban könyvtárként funkcionáló épület teljes átalakításon ment keresztül, és kibővült. Sőt, a konyhának köszönhetően kisebb rendezvényeket is tarthatnak az intézményben.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A polgármesteri hivatal rendbe tétele is megvalósult az elmúlt időszakban, ezáltal korszerű épületben fogadhatják az ügyfeleket (fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

A következő jelentős beruházás a település legnagyobb szabadidős programjához, vagyis a minden év júliusában zajló Kajszis Fesztiválhoz kapcsolódik. Ugyanis az eseménynek helyt adó sportpályánál az önkormányzat kialakított egy új vizesblokkot, ami egyrészt a fesztivál szempontjából volt fontos, másrészt – a zuhanyzóval egyetemben – a sportolók érdekeit is szolgálja. Höfler József kérdésünkre elmondta: a falunapnak is betudható Kajszis Fesztivál nagy népszerűségre, elismertségre tett szert az elmúlt években, és egyúttal a gyümölcstermesztésben dolgozók ünnepévé vált. – A kajszibarack szezon lecsengésére időzítettük a programot. Ilyenkor jól esik szusszanni egy kicsit, és kiváló társaságban – finom ételek, italok, illetve változatos színpadi műsorok mellett – értékelni a mögöttünk hagyott feladatokat, valamint átbeszélni az újakat – világított rá a polgármester. Megjegyezte, büszke arra, hogy az elmúlt két évtizedben olyan összefogás valósult meg a gyümölcstermesztésben érdekeltek között a térségben, amely országosan is példaértékűnek számít. A Völgység Kincse Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet létrehozásával egy hosszú távú, tudatos építkezés „alapkövét” tették le, amely már számos „hajtást” hozott. Példaként a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását lehetővé tevő gyümölcslé gyártó üzem és a lekvárfőzés beindítását hozta fel. Schmieder Csaba szerepvállalásáról is elismerően szólt, aki egy pálinkafőzdét alakított ki. – Ezek a beruházások túl azon, hogy gazdagítják településünket, új munkahelyek létrejöttét is jelentették. Őszintén remélem, hogy a jövőben sikerül még több ehhez hasonló projektet sikerre vinnünk, hogy a foglalkoztatás egyre inkább állandósuljon a településen, és ne a szezonalitásra, az idénymunkákra szorítkozzon. Azon leszünk, hogy az elképzeléseinkhez pályázati forrást társítsunk a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban – tette világossá a polgármester, aki az óvoda feljárójának akadálymentesítését, a csapadékvíz-elvezetők rendbe tételét, a járdafelújítások folytatását és a római katolikus templom helyreállításának befejezését is a következő időszak megoldandó feladataihoz sorolta. Utóbbival kapcsolatban kiemelte, a több mint 100 éves épület közel 17 millió forintos rekonstrukciójában a Pécsi Egyházmegye is nagy szerepet vállalt, amiért nagyon hálás a község.

Hitel nélkül, megfontoltan gazdálkodtak

Kisvejke azon települések közé tartozott, amely nem halmozott fel hitelt hitel hátán, így 6,5 milliós állami kompenzációban részesült. Höfler József polgármester elmondta, a támogatást az orvosi rendelő teljes felújítására fordítják, amelynél már időszerűvé vált a „szépészeti beavatkozás”. A támogatásból – és a hozzá társított, plusz önerőből – átalakítják a vizesblokkot, egy új szobát hoznak létre, és kívülről, belülről rendbe teszik az épületet. – Ez a következő hónapok egyik legfontosabb feladata, bízom benne, hogy zökkenőmentesen megvalósul – hangsúlyozta a község első embere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!