Közélet

2014.08.27. 10:07

Hosszú idő itt négy másodperc

Férfias kihívás volt: Fülöpszálláson, egy háromnapos program rodeóján versenyeztek. Nagy kaland a két paksi fiatalnak a rodeózás.

Vida Tünde

Négy másodperc rendkívül rövid idő, mondhatnák. Minden bizonnyal más lenne a véleménye mindenkinek, ha egy tomboló bika hátán kellene ezt eltölteni. Két paksi srác, ifj. Ledneczki László és Csuta Csongor nem csak tudna erről mesélni, de meg is tette. A cél a nyolc másodperc volt, de – tekintve, hogy ez volt az első versenyük és a második ride-juk – ez is kiváló eredmény.

Csongor biztos, Laci talán elindul a következő versenyszezonban is. Esetében ez a szülőktől is jelentősen függ, hiszen csupán 16 éves. – Egyszer a szüleimmel láttam a Papp László Sportarénában rodeót, már akkor eldöntöttem, hogy én is szeretnék, de 18 év alatt ehhez szülői engedély kell, így kénytelen voltam elnapolni – mesélte Csongor. Laci is gyermekkora óta dédelgette az ötletet, hogy egyszer – legalább – felül egy bikára. Kettejük találkozásának köszönhetően jött el most a pillanat. A lovaglás hosszú ideje lételeme mindkettejüknek. Csongortól a férfias, extrém elfoglaltságok egyáltalán nem állnak távol, korábban parkour-rel foglalkozott, ami olyan utcai extrém sport, amelynek űzői korlátokon, padokon, házak között vagy éppen háztetőkről-háztetőkre ugrálnak és falakon futkosnak. Lovagolni 4-5 éves korában kezdett, saját „műfaját” a western stílusban találta meg. Számára a lovaglás nem hobbi, hanem életcél, agrármérnöknek tanul, szeretne lovakat tanítani, rosszul nevelt lovakat rehabilitálni.
Laci lovasedzőnek készül, amit ifjú kora ellenére már gyakorol is. Amúgy beleszületett a lovas életbe, hiszen családjáé a Fenyves Lovastanya. Ehhez képest viszonylag későn, 8-9 évesen ült lóra, de szinte azonnal elkezdett versenyezni. Felsorolni is nehéz lenne az eredményeit, amelyek élére kívánkozik a lasszózásban szerzett Európa-bajnoki cím. A két srác Fülöpszálláson, egy háromnapos programsorozat keretében rendezett rodeón versenyezett miután a szükséges tréninget sikerrel teljesítette. A kurzuson megtanították nekik, hogyan kell a kötelet megkötni, a bikát megülni. Ott egy „gyakorló” bikán ültek és egy igazi rodeó bikán is. Utóbbi mindkettejüktől hamar megszabadult, sőt Lacit keményen földhöz is vágta, még sem mondtak le arról, hogy beneveznek a versenyre.

Nehéz másodpercek

Ahogy ez versenyeken szokás, Fülöpszálláson is sorsolták a bikákat. Ifj. Ledneczki László kihúzta a „leggyilkosabb”, Gyötrelem nevű bikát. Mindvégig az az intelem jutott eszébe, hogy amint leesik, futni kell, mert ez a bika azonnal támad. – A bika hátán nem lát, nem hall az ember, fogalmam sem volt, hogy mennyi idő telt el – mesélte. Mint kiderült, négy másodperc. Csongor ugyanennyit töltött a Galoway névre keresztelt bikán.

Címkék#Paks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!