Közélet

2014.08.27. 10:15

Önként segítettek a bajba jutott strandolóknak

Tolna megyei fiatalok is segítettek a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatában. Legtöbbször kagyló okozta vágásokat kellett ellátniuk.

Hanol E.

Több mint 3500 sérülést láttak el a nyár folyamán a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának önkéntesei, köztük öt Tolna megyei fiatal – tájékoztatott Gulyás Katalin megyei igazgató. Az idén bevezetett eset-adminisztrációs rendszer segítségével jól nyomon követhető, melyek voltak a leggyakoribb problémák. A legtöbben kagyló okozta vágás, rovarcsípés és horzsolás miatt keresték fel az elsősegélynyújtó pontokat. A déli parton kétszer annyian fordultak az önkéntesekhez segítségért rosszullét vagy sérülés miatt, mint az északi parton, a legsűrűbb nap pedig július 6. volt, amikor 184 fürdőzőnek segítettek. A legtöbben, 358-an Balatonszárszó központi strandján szorultak ellátásra.

A szolgálat indulása óta 41 alkalommal volt szükség mentő hívására. A legkomolyabb eset egy artériás vérzés volt, amikor egy lengyel fiút kellett szakszerű ellátásban részesíteni a mentők kiérkezéséig. Két különleges ügy is jutott erre a nyárra. Az egyik esetben az önkéntesek segítségével fogtak el a rendőrök egy strandon garázdálkodó tolvajt, egy másik alkalommal pedig egy vihar miatt elkóborolt svájci kutyát juttattak vissza a közelben nyaraló gazdájához.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kagylóhéj vágta el a kislány lábát. A fiatal önkéntes szakszerűen ellátta (Fotó: Csordás Ádám/Magyar Vöröskereszt)
[/caption]

A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata minden évben támogatók bevonásával valósul meg. Számos nagy cég állt idén is a kezdeményezés mögé, többek között az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Az eset-adminisztrációs rendszert az egyik mobilszolgáltató cég biztosította, és volt vállalat, amely az önkéntesek ellátmányához járult hozzá.
A Magyar Vöröskereszt a jövő évi szolgálat működésének támogatásához a lakosság adományait is várja. Mindenki, aki augusztus 31-ig felhívja a 1359-es telefonszámot vagy SMS-ben elküldi az „ADOMANY” szót, 250 forinttal támogatja a szolgálatot.

Volt defibrillátoruk

A Magyar Vöröskereszt idén nyolcadik alkalommal indította el Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát (BESZ) 13 Balaton-parti település 20 strandján. A programban közel 300 fiatal önkéntes vett részt, akik minden nap 10-től 18 óráig álltak a strandolók rendelkezésére. A BESZ 2007-es indulása óta összesen 27 245 sérülést láttak el a vöröskeresztes fiatalok, és négy esetben történt közvetlen életmentő beavatkozás. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is az önkéntesek rendelkezésére állt defibrillátor, ezek közül hatot a Magyar Vöröskereszt biztosított a szolgálathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!