Kultúra

2014.10.01. 16:49

Utcán, téren szólt a zene

Akárcsak a világ minden táján, úgy Tolna megyében is a zene világnapját ünnepelték szerdán több helyütt. Ráadásul úgy, ahogy arra Yehudi Menuhin 1975-ben buzdított: a köztereken muzsikáltak a zenészek.

TEOL/Budavári Kata

Fotó:

„Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.”

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az Ifjúsági Fúvószenekar délelőtt tíz órakor a szekszárdi Szent István téren adott koncertet (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]Yehudi Menuhin hegedűművész, az ENSZ zenei tanácsának vezetőjeként indítványozta az Unesco-nál, hogy október 1-je, a Zene Világnapja legyen. 1975. óta ez így is van, azóta a világ minden pontján különös figyelmet szentelnek ezen a napon annak a csodának, amit zenének hívnak. A szekszárdi program indításán Menuhin első világnapi beszéde teljes egészében elhangzott. Érdekes lehet, hogy ebben nemcsak arról szól: a muzsika nemcsak legszebb reményünket juttatja kifejezésre, illetve segítik az emberek közötti megértést, de a csend fontosságáról, a zajjal szemben a csendhez való jogról is.

Halmai-Nagy Róbert, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója köszöntőjében a zene hallgatása mellett zenetanulásra bíztatta a hallgatóságot. Szekszárdon, a Szent István téren egyébként szép számú közönség gyűlt össze már délelőtt, a kertvárosi és a Perczel utcai óvodából is érkeztek csoportok. Elsőként az Ifjúsági Fúvószenekar adott szabadtéri koncertet, majd a Dienes Valéria Általános Iskola kórusa következett Hauser Beáta vezetésével. De zene világnapi műsorral készült az iChoir Énekegyüttes, a Tücsök Zenés Színpad, a Szekszárd Junior Stars, továbbá Szily Lajos, a Liszt Ferenc zeneiskola tanára és tanítványai a város több pontján adtak fúvószenét, az iskolákban pedig flash mobokat, azaz villámcsődületeket szerveztek ebből az alkalomból.

A Művészetek Házában este a Budapesti Hegedű-Hárfa Duó hangversenyét hallhatták az érdeklődők. Bonyhádon szintén a közterületeken rendeztek zenei eseményeket, délután Lovász Krisztián, Kajsza Pál, az Ifjúsági Fúvószenekar, Kovács Gábor és a népzenei tagozat is muzsikált a város lakóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!