Sport

2014.10.17. 18:50

KSC: átmeneti év lesz az idei

Anyagi helyzetét szeretné elsősorban megerősíteni az új bajnokságban az Atomerőmű-KSC Szekszárd élvonalbeli női kosárcsapata, amely természetesen szeretné kiszolgálni közönségét is.

TEOL/Balázs László

Fennállása második legjobb produkcióját nyújtotta a tavalyi pontvadászatban az Atomerőmű-KSC Szekszárd, miután az ötödik helyen végzett. (Ujhelyi Gábor KSC-je a 2001/2002-es bajnokságban negyedikként zárt.) Ma a CMB Cargo-UNI Győr ellen kezdi az új évadot az Atom, amelytől bravúr lenne, ha meg tudná ismételni tavalyi teljesítményét. A bajnoksággal kapcsolatos fontos tudnivaló, hogy a tavalyi magyar-szlovák Közép-európai Liga (KEL) helyett a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) visszatért a hagyományos lebonyolítási rendszerhez, azaz a bajnoki mezőnyt alkotó tíz csapat először az alapszakaszban oda-vissza vágós alapon mérkőzik meg egymással, majd a rájátszásban az első nyolc helyezett küzdhet tovább a bajnoki címért.

„Azt szeretném, hogy a csapattal szimpatizáló szurkolók és vezetők tisztán lássanak, és reális célokat fogalmazzanak meg. Nem hogy erősíteni nem tudtunk, a keret sem maradt együtt – szögezte le Magyar Gergely, a KSC vezetőedzője. – Jelenleg addig nyújtózunk, ameddig a takarónk ér. Szeretném, és jóleső érzés lenne azt mondani, hogy az 5. hely után a legjobb négy közé jutás a célunk, de sajnos nem tehetem. Ennél jóval szerényebb kihívásokat kell megfogalmazzunk az előttünk álló szezonban. A májusban mögöttünk végző csapatok – velünk ellentétben – igencsak megerősödtek.”

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Magyar Gergely (középen) irányításával tavaly az ötödik helyet szerezte meg a KSC – az idei szezonban szerényebb célokért száll csatába az Atomerőmű-KSC Szekszárd (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]A bajnoki címért valószínűleg a kiválóan erősítő címvédő PINKK-Pécsi 424, és az alapszakaszt tavaly megnyerő, euroligás sztárokat igazoló Aluinvent DVTK Miskolc fog meccselni. Nem lehet tudni, hogy mire lesz képes a négy nagyon fiatal külföldit szerződtető Sopron, és a négy nem akármilyen kosárlabdázót igazoló Győr. Három vezéregyéniség (Nagy-Bujdosó, Bishop, Reid) távozott a PEAC-Pécstől. Tehetséges, de viszonylag rutintalan játékosok az NB I talán legjobb irányítójával, az ausztrál válogatott Natalie Hursttel várják a rajtot. Erősödött a Ceglédi EKK és a ZTE NKK, gyengült az MKB-Euroleasing Vasas. Tiszta magyar kerettel várja az első fordulót az MTK-Budapest.

„Első ellenfelünk, a Győr Vajda Anna személyében egy több külföldi csapatot is megjárt magyar válogatott kosárlabdázót igazolt. Mellette az osztrák válogatott Takács Kata, a vb-t megjárt szerb irányító Tamara Radocsaj, és a pécsi Horváth Lilla kapott kontraktust. Laklóth Anna és Mansaré Manty szintén a nemzeti csapat tagja, a többiek fiatal, utánpótlás-válogatott játékosok” – ismertette a kisalföldiek játékerejét a fiatal szakvezető.
A szekszárdi csapat kilenc felkészülési mérkőzést játszott nyáron. Erre szükség is volt, hiszen alaposan átalakult a keret. Az előszezon nem volt balszerencsétől mentes, Anna Konyakina térdszalag-szakadást szenvedett. Ő a műtéte után visszatér hazájába. Rajta kívül közvetlenül a Győr elleni bajnoki előtt Hajdu Zsanett (boka), Tamis Dorottya (térd) és Studer Zsuzsa (térd) sérült meg. A szakorvosi vélemények alapján utóbbi esetében a műtét sem zárható ki.

Gyorsíthatják a játékot a szabályváltozások

A férfi- és női világbajnokságot követően több szabályváltozás lépett életbe. Talán a legfontosabb az, hogy egy támadásnál, ha sikertelen dobást követően a támadó csapat szerzi vissza a lepattanó labdát, s új akciót indít, ennek befejezésére a korábbiakkal nem 24, hanem csak 14 másodperce van. Ha a védekező csapat szerzi meg a lepattanót, akkor természetesen 24 másodperce lesz támadást vezetni.

Ami az időkéréseket illeti, a második félidőben ugyanúgy három időt kérhet egy edző, de az utolsó két percben csak két időkérésre lesz lehetősége.

A belemenésmentes félkör (no-charge) szabálynál annyi változás történt, hogy mostantól már nemcsak a félkörön belül, hanem ha annak vonalán áll a játékos, akkor sincs támadó szabálytalanság, tehát a félkört határoló vonal is a belemenésmentes terület része.

Technikai hiba után – ellentétben az eddigi gyakorlattal – nem két, hanem egy büntetődobás következik, amely után ugyanúgy a büntetőt elvégző csapat a félpályától hozza játékba a labdát. Újdonság még, hogy két technikai hiba kiállítást von maga után, s az is új elem, hogy a technikai hibákért a legmagasabb osztályban pénzbüntetés jár az edzőknek és a játékosoknak.

„Az elmúlt években nálunk megforduló légiósok nem hasonlíthatók össze a top csapatok külföldijeivel. Ők ugyanis WNBA-t, Euroligát megjárt kosárlabdázók, akik annyi pénzért játszanak hazánkban, mint nálunk három-négy kosaras bére összesen – ismertette Magyar Gergely. – Éppen ezért a lányok nevében is türelmet kérek a szurkolóktól. Az idei évben „túlélésre játszunk”, tavasszal egy sikeres csapat alapjainak lefektetése a célunk. Ezzel együtt keményen dolgozunk, s csak egy cél lebeg a szemünk előtt, hogy minden egyes összecsapáson győztesen hagyjuk el a pályát.”

A KSC Szekszárd 2014-es bajnoki menetrendje

1. forduló, október 1. (szombat): Atomerőmű-KSC Szekszárd–CMB Cargo UNI Győr 18. 2. forduló, október 24. (péntek): Aluinvent DVTK Miskolc–KSC Szekszárd 18. 3. forduló, november 1. (szombat): KSC Szekszárd–PINKK-Pécsi 424 18. 4. forduló, november 8. (szombat): UNIQA-Euroleasing Sopron–KSC Szekszárd 15.45. 5. forduló, november 19. (szerda): KSC Szekszárd–Ceglédi EKK 18.30. 6. forduló, november 24. (hétfő): KSC Szekszárd–PEAC-Pécs 18. 7. forduló, december 6. (szombat): MTK-Budapest–KSC Szekszárd 18. 8. forduló, december 13. (szombat): KSC Szekszárd–MKB-Euroleasing Vasas 18. 9. forduló, december 20. (szombat): ZTE NKK–KSC Szekszárd 16.30.

A KSC idei játékoskerete

4 Studer Zsuzsa 169 1-2

5 Hajdu Zsanett 176 2-3

6 Tamis Dorottya 170 1-2

7 Maja Scsekics 169 1-2

10 Theodoreán Alexandra 178 2-3

11 Studer Ágnes 169 1-2

13 Szandra Boskovics 181 2-3

14 Lénárt Paula 181 3-4

15 Biljana Sztjepanovics 189 4-5

25 Simon Anikó 183 4-5

32 Fejes Fruzsina 190 4-5

34 Kovalcsik Emese 190 5

xx Anna Konyakina 196 5

(a név után magasság, poszt)

5 Hajdu Zsanett 176 2-3

6 Tamis Dorottya 170 1-2

7 Maja Scsekics 169 1-2

10 Theodoreán Alexandra 178 2-3

11 Studer Ágnes 169 1-2

13 Szandra Boskovics 181 2-3

14 Lénárt Paula 181 3-4

15 Biljana Sztjepanovics 189 4-5

25 Simon Anikó 183 4-5

32 Fejes Fruzsina 190 4-5

34 Kovalcsik Emese 190 5

xx Anna Konyakina 196 5

(a név után magasság, poszt) Gyorsíthatják a játékot a szabályváltozások A férfi- és női világbajnokságot követően több szabályváltozás lépett életbe. Talán a legfontosabb az, hogy egy támadásnál, ha sikertelen dobást követően a támadó csapat szerzi vissza a lepattanó labdát, s új akciót indít, ennek befejezésére a korábbiakkal nem 24, hanem csak 14 másodperce van. Ha a védekező csapat szerzi meg a lepattanót, akkor természetesen 24 másodperce lesz támadást vezetni.

Ami az időkéréseket illeti, a második félidőben ugyanúgy három időt kérhet egy edző, de az utolsó két percben csak két időkérésre lesz lehetősége.

A belemenésmentes félkör (no-charge) szabálynál annyi változás történt, hogy mostantól már nemcsak a félkörön belül, hanem ha annak vonalán áll a játékos, akkor sincs támadó szabálytalanság, tehát a félkört határoló vonal is a belemenésmentes terület része.

Technikai hiba után – ellentétben az eddigi gyakorlattal – nem két, hanem egy büntetődobás következik, amely után ugyanúgy a büntetőt elvégző csapat a félpályától hozza játékba a labdát. Újdonság még, hogy két technikai hiba kiállítást von maga után, s az is új elem, hogy a technikai hibákért a legmagasabb osztályban pénzbüntetés jár az edzőknek és a játékosoknak. Magyar Gergely (középen) irányításával tavaly az ötödik helyet szerezte meg a KSC – az idei szezonban szerényebb célokért száll csatába az Atomerőmű-KSC Szekszárd (Fotó: Makovics Kornél) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!