Sport

2015.08.11. 15:31

Idén érem nélkül maradtak az atlétáink

Ismét Székesfehérváron, a Regionális Atlétikai Központban rendezték meg a 120. atlétikai magyar bajnokságot. A Tolna megyei klubok ezúttal nem szereztek érmet.

Balázs László ([email protected])

Több mint ötszáz (248 női, 283 férfi) nevezés érkezett a 120. atlétikai magyar bajnokságra, amelyet péntektől vasárnapig ismét Székesfehérváron rendezett meg a MASZ. Ha szerény létszámban is, de minden Tolna megyei klub képviseltette magát az év első számú hazai eseményén. Az éremszerzés elmaradt, viszont a hét döntős helyezés dicséretes az elsősorban utánpótlás-neveléssel foglalkozó klubok számára. A legelőkelőbb helyen Czuth Réka, az AC Bonyhád az év elején Pécsről igazolt ugróatlétája végzett, aki távolugrásban a negyedik, hármasugrásban pedig a hetedik helyezést szerezte meg. Az USA-ban egyetemre járó, az elmúlt évben összetett versenyzéssel próbálkozó lány visszatérve nevelőedzőjéhez, Ferenczi Imréhez, ismét az ugrószámokra helyezte a hangsúlyt. A távolugrás döntőjében utolsó kísérletével lépett előre, így sikerült javítania selejtezős helyezésén és eredményén.

Az AC Szekszárd középtávfutója, Zsigmond Előd 3000 méteres akadályfutásban végzett az 5. helyen. Előd az utóbbi években a hosszútávú futások felé fordult, visszatérése a pályaversenyzéshez sikeres volt, közel került a hat évvel ezelőtt elért egyéni csúcsához 110 méteres gátfutásban két bonyhádi atléta is rajthoz állt. Az előfutamban minden rendben is volt, a döntőben viszont Kemenes Ákos a második gátban botlott, így ritmust veszítve, a mezőny végén érkezett célba. Selejtezős eredményével ötödik lehetett volna. Berg Szabolcs viszont jól futott, sikeresen javítva az előfutamban elért eredményén.

Legnagyobb reményekkel Savanyú Péter (Omega AC Tamási) szereplése elé tekintettek, aki hosszú sérülése után biztató eredményekkel tért vissza. Nemrégiben kivették bokájából a rögzítő fémlemezt, ami nagyon visszavetette, sérülése még nem jött rendbe dobás közben fájdalmakkal küszködik lába terhelés hatására bedagad. A sérülten elért 6. helyezése elismerésre méltó.

A Szekszárdi AK SE ugrója, Erdélyi Zoltán ezúttal távolugrásban állt rajthoz. Egész évben nekifutás-problémával küzdő versenyző a selejtezőben utolsó ugrásával biztosította helyét a döntőben, ahol két érvényes ugrás után ismét jöttek a belépett ugrások. A közelmúltban ismét hét méter fölé kerülő sportolónknak így meg kellett elégednie a 8. helyezéssel.

Nagyon közel volt a döntős helyezéshez az ifjúsági korú Böndör Dániel, az AC Bonyhád rúdugrója, aki új megyei felnőtt-, junior- és ifjúsági csúcsot ugrott, 440 cm-re javítva májusban elért eredményét. Mivel Dani második kísérletre teljesítette a magasságot, ellenfele pedig elsőre, lemaradt a döntőről.

Három, szintén ifi reménység is részt vett a bajnokságon, elsősorban tapasztalatszerzési céllal. Ők elsősorban saját korosztályuk bajnokságára készülnek, ennek ellenére megállták helyüket. Papp Bence (Dombóvári VASE) 100 m síkfutásban, ellenszélben 5 század másodpercre megközelítette egyéni csúcsát. Kontra Margitnak nem sikerült a közelmúltban elért kiváló eredményét megismételnie. A 170 cm fölé kerülő Katona Kitti ezúttal nem tudott összpontosítani, így jelentősen elmaradt egyéni csúcsától.

A Bregyó közi Atlétikai Központban 19 szakosztály atlétái állhattak fel a győzelmi dobogó legfelső fokára. Az élcsoportban a Békéscsabai Atlétikai Club hét, a Gödöllői EAC öt, a Debreceni Sportcentrum-SI négy bajnokságot nyert. Több duplázó volt a győztesek között, Kaptur Éva három aranyéremmel gazdagította eddigi rangos gyűjteményét.

Czuth Réka szállította a legjobb helyezést

Eredmények. Nők, távolugrás: 4. Czuth Réka (AC Bonyhád) 5.92. Hármasugrás: 7. Czuth Réka 11.73.
Diszkoszvetés, selejtező: 9. Kontra Margit (AC Bonyhád) 35.49. Magasugrás, selejtező: 14. Katona Kitti (AC Bonyhád) 1.55.
Férfiak, 3000 méter akadály: 5.  Zsigmond Előd (AC Szekszárd) 9:27.90.
110 méter gát: 6. Berg Szabolcs (AC Bonyhád) 15.99, 7.  Kemenes Ákos (AC Bonyhád) 18.71.
Diszkoszvetés: 6. Savanyú Péter (Omega AC Tamási) 52.66.
Távolugrás: 8. Erdélyi Zoltán (Szekszárdi AK SE) 6.87, ...11. Berg Szabolcs (AC Bonyhád) 6.43.
Rúdugrás, selejtező: 9. Böndör Dániel (AC Bonyhád) 4.40.
100 méter, előfutam: 6. Papp Bence (DOVASE) 11.35.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!