Közélet

2016.06.10. 11:40

Esélyórát tartottak a katolikus iskolában

Érzékenyítő, úgynevezett esélyórákat tartottak csütörtökön a Szent József Katolikus Általános Iskola 5., 6., illetve 8. osztályos diákjainak a Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezésében.

H. E.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kertész Sándor előadását Schanda Tamás János helyettes államtitkár (kis képünkön áll) is meghallgatta (Fotók: M. K.)
[/caption]

A gyerekeknek a Tolna Megyei Siket és Nagyothallók Egyesületének képviseletében Kertész Sándor beszélt a nem halló emberek mindennapjairól, a kommunikációs nehézségek megoldásáról. Kovács Lászlóné, a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületének elnöke a látássérültek életét könnyítő eszközöket mutatott be, de beszélt arról is, hogy segítségnyújtásnál úgy szabályos, ha a vak ember kapaszkodik a vezetőjébe, és nem a segítő fogja meg az ő karját. Lakatos Lajosnak köszönhetően pedig a cigányság történetébe és kultúrájába nyertek betekintést a diákok.

Nem ez volt az első ilyen alkalom az iskolában, ám ezúttal Schanda Tamás János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára is megtekintette az esélyórákat. Elmondta, hogy a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak – 20 ilyen van országszerte – minden megyében szerveznek esélyórákat, évente kilencvenhatot. A tapasztalat az, hogy az intézmények egyre inkább igénylik ezeket a foglalkozásokat, hiszen ahol egyszer jártak, oda általában visszahívják őket. De fesztiválokon, és más olyan fórumokon is rendeznek ilyen órákat, ahol meg tudják szólítani a fiatalokat. A visszajelzések alapján pedig nem hiábavalóak a foglalkozások, a gyerekek elfogadóbbak és jobb segítők lesznek, könnyebben megy nekik a kapcsolatteremtés.

Schanda Tamás János elmondta: az a terve, hogy idén valamennyi Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házat végig látogatja az országban, hogy személyesen is tapasztalatot szerezhessen az ott folyó munkáról.

Címkék#Szekszárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!