Közélet

2016.07.02. 08:00

Időtállónak bizonyult a 14 évesen meghozott döntés

Treszl Edina szerint türelem, empátia és a szakma szeretete kell ahhoz, hogy valaki változatlan odaadással dolgozzon az egészségügyben. A házi szakápolási szolgálat napokban Pongrácz Sándor-díjjal kitüntetett vezetője mindezek mellett szakmai ismereteinek frissen tartására is nagy hangsúlyt helyez.

Vida Tünde ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Treszl Edina számára az ad erőt, hogy rendkívül sok pozitív visszajelzés érkezik a betegek, a hozzátartozók és az orvosok részéről is (A szerző felvétele)
[/caption] Treszl Edina számára egyértelmű volt már 14 esztendősen, hogy az egészségügyi pályát választja. Akkori döntése időtállónak bizonyult, ma is nagy odaadással, szakmai hozzáértéssel, empátiával és alázattal dolgozik. Munkáját a város az egészségügyben kiváló teljesítményt nyújtó dolgozók számára alapított Pongrácz Sándor-díjjal ismerte el. Edina az egészségügyi szakközépiskolában megszerzett érettségi bizonyítvány után a paksi rendelőintézetben kezdett dolgozni, majd hamarosan háziorvosi praxisban segítette dr. Baranyai Ilona munkáját. Eközben szerezte meg a körzeti ápoló képzettséget. Amikor adódott a lehetőség, hogy az otthonápolási szolgálatot vezesse, örömmel vállalkozott rá. Ez komoly kihívást jelentett, hiszen a szakfeladat teljesen új volt az egészségügyi ellátórendszer palettáján. Másrészt vonzotta a szabadság, a kötetlen munkaidő és az a lehetőség, hogy mellette újra tanulhat, így ezzel párhuzamosan el is kezdte főiskolai tanulmányait.

Új munkáját 1999 nyarán kezdte el Pakson saját vállalkozás keretében négy munkatársával. Ma már a megye tizenkilenc településén látják el a betegeket összesen tizenkilencen.

Edina a szakmai irányítás mellett, ha teheti, minden beteggel találkozik, hiszen így tud dönteni az ellátás mibenlétéről. Emellett fontos számára az együttműködés, partnerség és nem utolsó sorban a bizalom, hiszen ez a munka természeténél fogva bepillantást enged a betegek privát életébe is.

Treszl Edina szakmai alapelve az, hogy igyekszik mindenkihez úgy közelíteni, miként azt elvárná, hogy mások tegyék vele. Emberséggel, empátiával és folyamatosan megújuló szakmai ismeretekkel. – Úgy gondolom, hogy erre a pályára születni kell – fogalmaz a díjazott, aki úgy tartja, hogy nagyon sok türelem és szakmai alázat kell a pályán maradáshoz, azért, hogy a feladatait magas minőségben, kiemelkedő színvonalon tudja végezni. 

Azt, hogy elismerik szakmai hozzáértését, hivatástudatát, jelzi az, hogy február közepén felkérést kapott arra, hogy csatlakozzon a Paksi Életfa Idősek Otthon szakmai gárdájához. Így néhány hónapja, mint intézetvezető ápoló számíthatnak rá a kollégák, ellátottak. Ez – mint mondta – egy újabb, nagyon izgalmas és sokrétű feladat. Ő pedig arra törekszik, hogy két munkáját a lehető legjobban összehangolja. Erőt, miként elárulta az ad, hogy rendkívül sok pozitív visszajelzés érkezik nemcsak a betegek és hozzátartozók részéről, hanem a háziorvosoktól és szakorvosoktól is.

A krónikus sebellátás a szakterülete
Az otthoni szakápolás az egészségügyi ellátó struktúrának olyan szolgáltatási formája, ahol a beteg kezelőorvosa által javasolt ellátást a szakképzett ápolók, terapeuták a beteg otthonában nyújtják. Ez lehet akár logopédia, fizioterápia, gyógytorna vagy szakápolás. Treszl Edinának ez utóbbin belül a krónikus sebellátás a szakterülete. Ő szervezi kollégái munkáját, mostanra már 19 településen, kapcsolatot tart a hivatalokkal, a minőségbiztosítás területéért is ő felel, napi kapcsolatban van az egészségügyi ellátórendszer dolgozóival, az orvosokkal. – Kórházkiváltó ellátást nyújtunk, törvényi rendelkezés alapján, nagyon szigorú szabályok között – mondta róla Edina. A feladatellátást néhány éve bővítették az otthoni hospice ellátással, ahol nem csak testi, fizikai, hanem mentális segítséget is nyújtanak a betegeknek, szükség esetén a hozzátartozóknak. Edina és munkatársai ehhez elvégezték a szükséges képzéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!