Közélet

2016.09.08. 08:28

A drog vonzásában

A kábítószerezésről szólt Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács ülése. A kilátástalanság, a jövőkép hiánya a legális és az illegális drogok használatának a melegágya.

I. I.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A mértéktelen koffeinfogyasztás is okozhat hallucinációkat, mondta dr. Szemelyácz János
[/caption]

Szerdán tartotta soros ülését a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács, amelynek témája ezúttal a kábítószerezés problémája volt. Tágabban értelmelmezve a témát a fiatalkori devianciákról, kiemelten a tudatmódosító szerek használatáról tartott izgalmas előadást dr. Szemelyácz János főorvos, addiktológus, az Integrált Drogterápiás Intézet Közalapítvány szakmai vezetője és az alapítvány kuratóriumának elnöke. Többek közt szólt arról, hogy a kamaszkor forradalmi testi-lelki változásai miként teszik fogékonnyá a fiatalokat a kábítószerek iránt. A rossz szociális körülmények csak fokozzák a veszélyt.

Az előadó olykor dermesztő esetekkel illusztrálta a mondanivalóját. Egy 17 éves prostituált lányt az apja 12 éves kora óta rendszeresen megerőszakolta, 14 éves korában elszökött otthonról és külföldre ment prostituáltnak. Ő mesélte, hogy amikor először használt kábítószert, olyan végtelen boldogságot és biztonságot érzett, mint azelőtt sosem. A drogfajták és az egyre kiszámíthatatlanabbul veszélyes szerek ismertetése mellett azt is elmondta, hogy éppúgy, mit az alkohol esetében, vannak, akik a kábítószer használatát is képesek korlátok közt tartani.

Juhász Gábor, a Szekszárdi Szakképző Centrum Ady Endre Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója saját tapasztalatai alapján elmondta, hogy egy korábbi felfutást követően az utóbbi években nincsenek észrevehető jelei az iskolában a kábítószerezésnek. A kemény drogokat az iskola tanulói meg sem tudnák fizetni. Sokkal nagyobb probléma, természetesen nem iskolaidőben, az alkohol. Álláspontja és az iskola gyakorlata szerint minden gyanús esetben intézkednek. Az intézmény tanulóinak nagy százaléka bejáró, a szülőknek pedig mintegy a fele nyolc általánost végzett és nincs szakképzettsége.

A tanulók egyre nehezebben motiválhatók a tanulásra, mondta az igazgató, hozzátéve azt is, vannak pozitív példák, amikor a tanulót sikerült kimozdítani a visszahúzó környezetből  vagy akár valamilyen függőségből. Véleménye szerint mentorprogram keretében lehetne még többet tenni a hátrányos helyzetű fiatalokért.

Dr. Hatala József a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke egyebek közt ismertette az NBT pályázati kiírását, illetve az abban rejlő lehetőségeket. A  megyei főkapitányság toborzótisztje Böhm Rita százados tájékoztatta a tanács tagjait a határvadász-képzésről és felkérte a jelenlévőket, hogy támogassák a rendőrség toborzó tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!