Közélet

2016.09.12. 18:13

Rühes, sovány, kiszáradt állatokat találtak egy szekszárdi lakásban

Rossz állapotban találtak rá állatokra egy üres szekszárdi lakásban. A rühes, sovány, kiszáradt állatoknak immár szerető gondoskodásban van részük.

Venter Marianna ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A lakásból kimentett kutyák egyike. Még hosszú kezelés vár rá a teljes felépülésig (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

– Múlt csütörtökön hívtak bennünket a szekszárdi rendőr-kapitányságról, hogy nagy szükség van a segítségünkre, mert egy nőt a hét elején beszállítottak a kórházba, de az állatai a lakásban maradtak víz és élelem nélkül. Miután megérdeklődtük, hogy milyen állatokról van szó, bepakoltunk az autóba több szállító dobozt élelmet és befogóeszközöket, majd elindultunk a helyszínre – kezdi a történetet Fiáth Szilvia, a szekszárdi kutyamenhelyet működtető alapítvány elnöke. A helyszínen lévő rendőr elmondta, hogy rettenetes körülmények, kosz, bűz és fekália van a lakásban. Miután kérték, hogy szerezzenek kulcsot, vagy törjék fel a zárat, azt a megoldást választották, hogy kulcsot szereznek az ajtóhoz. Mivel már kezdett sötétedni, nem várhattak sokáig, így az alapítvány egyik munkatársa felmászott egy létrán az első emeleten lévő lakásba. Szörnyű látvány és bűz fogadta. A lakásban alig lehetett közlekedni, tele volt szeméttel és állati ürülékkel.

Hamarosan ugatva jelentkezett egy mentésre váró kutyus, majd őt követte egy gyengébb fehér kiskutya. Az étel szagára előbújt két fekete macska is. Az állatok először friss vizet kaptak, rengeteget ittak, négyszer kellett megtölteni a táljukat. A nagyszobában a szekrénysor tetején négy madárketrecet találtak, melyekben két hullámos papagáj, két  zebra pinty, két gyémánt galamb és egy kanári élt. A ketreceket óvatosan kiadogatták az ablak alatt lévő tetőn lecsúsztatva. A madarakat elszállította egy barátjuk, aki otthon sok hasonlót gondoz. Ezután következtek a cicák.

A legbátrabb a legnagyobb fekete kandúr volt, akit némi karmolászás után sikerült ketrecbe rakni, és lecsúsztatni a kollégának. Ezután ismét egy fekete cica került dobozba. A két kis-közepes kutyus ellenállás nélkül tűrte, hogy berakják őket a szállítódobozba, ők is az ablakon keresztül jutottak ki. Azt mondták, hogy még lenni kell a lakásban egy cicának és egy kutyának. Hosszas keresgélés után megtalálták a harmadik cicát a fürdőszoba ablakban remegve, mert annyira félt. Némi fogócskázás után a segítőként érkező fiatal tűzoltó megfogta kesztyűben, és betette az állatmenhely dobozába. – Tovább keresgéltünk ugyan, de nem találtunk több élőlényt, így kimászhattunk az ablakon végre a friss levegőre – ért a történet végére Fiáth Szilvia.

Remény a gyógyulásra

A megmentetteknél eggyel több állat élt eredetileg a lakásban. Mint kiderült, volt egy idős kis kutya is, de ő 3 héttel azelőtt meghalt, és a gazda bedobta a kukába, hiába mondták neki, hogy ezt nem teheti. A megmentett kutyákat és a cicákat elszállították, a két kutyus a kutyamenhelyen, a három cica gyepmesteri telepen került karanténba. Az állatok mindannyian ki voltak száradva, mindannyian rühesek és közepesen soványak voltak, egy cicát kivéve, aki kórosan sovány és dehidratált volt. Az állatok kaptak inni, enni, puha fekhelyet és kezelést a bőrükre. Várhatóan több hónapig lesz szükségük állatorvosi kezelésre, gyógyszerekre és vitaminokra a teljes felépüléshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!