Kultúra

2016.09.20. 16:43

Daloló magyarok

Másodízben értékelte és díjazta a beérkezett videókat a Paksról indult Örökségünk mozgalom stábja. Ezúttal Gelence, a kézdivásárhelyi Step by Step Egyesület, a Mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola és a nyíregyházi Folkfusion Band kapott értékes díjat.

Vida Tünde ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Gelencén a falu apraja-nagyja részt vett az Örökségünk forgatásában
[/caption]

Még nincs egy éve, hogy egy dal segítségével szólította meg a világ különböző pontjain élő magyarokat, és ezreket vont be Bécstől Kézdivásárhelyig, Kanadától Új-Zélandig egy, a magyar nyelv megőrzését, a magyarság megtartását szorgalmazó mozgalomba egy paksi újságírókból álló maroknyi csapat. Tervük az volt, hogy határoktól, távolságtól függetlenül buzdítsák a magyarokat, énekeljék Gyulai István: Örökségünk című szerzeményét, mindezt rögzítsék és juttassák el hozzájuk. A beérkezett videókat az oroksegunk.net oldalon és a mozgalom Facebook oldalán közzéteszik, így bárki betekintést nyerhet abba, hol és hogyan élnek a magyarok a világ különböző pontjain. A felvételek felhasználásával új közösségi klip készül.

Az Örökségünk klippályázat második fordulójának határideje 2016. augusztus 31-én éjfélkor járt le. Több mint száz videó végignézése után a zsűri meghozta döntését. A „Legjobb produkció” díját megosztva kapta Gelence és a Step by Step Egyesület; a „Legkreatívabb videó” címet a Mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola nyerte el; a „Legjobb zenei feldolgozás” elismerés pedig a nyíregyházi Folkfusion Band zenekaré lett. Jutalmuk 100-100 ezer forintos ajándék.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A kézdivásárhelyi Step by Step Egyesület videója Kelemen Éva tanító ötlete alapján készült
[/caption]

A zsűri különdíjjal ismerte el a CS.Í.T. zenekar és az Ausztráliai Napsugár Kórus munkáját, illetve a lévai, a huszti, a szabadkai és az írországi produkciót. A zsűri tagja volt: dr. Szabó Stefánia torontói főkonzul; Kalocsai Andrea, kiemelt szerkesztő-műsorvezető, MTVA; dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató, MVM Paksi Atomerőmű Zrt.; Iochom Zsolt videóriporter, Székelyhon; Papp Gyula zenész; Gyulai István dalszerző, Örökségünk stáb.

– Nem tudtam, hogy ilyen nehéz feladatot vállaltam – fogalmazott dr. Szabó Stefánia. A torontói főkonzul elárulta, hogy az összes videót megkönnyezte, hiszen minden videó mögött látta a közösség összefogását.
A beérkezett felvételek felhasználásával készülő új klip bemutatóját október 21-én tartják Pakson. Ezzel a program nem zárult le, továbbra is várják a felvételeket, és új pályázatokkal is bővíteni fogják a magyarságtudatot erősítő programot.

Székelyföldön fontos az értékőrzés

– Nagy-nagy öröm van a szívünkben, ezért a megtisztelő és felemelő díjért. Mi, Szőcs Katalinnal, amikor megálmodtuk ezt a klipet, nem is tudtuk tulajdonképpen, hogy van nyeremény vagy lesz díjazás. Azért fogtunk neki, hogy megmutassuk a világhálón keresztül településünk értékeit, látványosságait és a tehetséges gyermekeket – reagált a díj hírére Gelencéről Várza Deák Kinga.

– Szívügyemnek tekintem az Örökségünk mozgalmat, és nem csak azért, mert az erdélyi nagykövete vagyok, hanem azért, mert a születése is olyan helyhez kötődik, a Paks melletti Cseresznyés-pusztai határon túli középiskolások táborához, amely a kézdivásárhelyi középiskolások egyik törzshelye. Mint tanító kötelességemnek és feladatomnak érzem a magyarságtudat erősítését, a hagyományaink megőrzését, csodálatos anyanyelvünk elsajátítását, tanítását és továbbadását, hisz’ nyelvében él a nemzet” – hangsúlyozta Kelemen Éva kézdivásárhelyi tanítónő, a Step by Step Egyesület klipjének megálmodója.

– Szívügyemnek tekintem az Örökségünk mozgalmat, és nem csak azért, mert az erdélyi nagykövete vagyok, hanem azért, mert a születése is olyan helyhez kötődik, a Paks melletti Cseresznyés-pusztai határon túli középiskolások táborához, amely a kézdivásárhelyi középiskolások egyik törzshelye. Mint tanító kötelességemnek és feladatomnak érzem a magyarságtudat erősítését, a hagyományaink megőrzését, csodálatos anyanyelvünk elsajátítását, tanítását és továbbadását, hisz’ nyelvében él a nemzet” – hangsúlyozta Kelemen Éva kézdivásárhelyi tanítónő, a Step by Step Egyesület klipjének megálmodója. Gelencén a falu apraja-nagyja részt vett az Örökségünk forgatásában A kézdivásárhelyi Step by Step Egyesület videója Kelemen Éva tanító ötlete alapján készült -->

Címkék#Paks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!